Propolisz, virágpor, méhpempő – természetes antibiotikumok a méhektől

Propolisz viragpor mehpempo

 

 

A mézet sokan csodaszerként ismerik. Az biztos, hogy ha máskor nem, megfázáskor előkerül és a forró teába kanalazzuk. Itt is a baktériumölő hatását használjuk ki, de számos más esetben, például fekélyeknél, húgyúti fertőzéseknél, égési sérüléseknél is segíthet.

 

De a méhek nem csak mézet gyártanak, van még pár csodaszer a tarsolyukban (vagy inkább a kaptárukban): propolisz, virágpor és méhpempő is. Őszintén szólva én igazából csak a propoliszról hallottam úgy igazán korábban, aztán az instagramon láttam szépen feldíszített zabkásás tálakon a virágport, majd pedig Anyukám vett nekem virágport is és méhpempőt is, így ezeket meg is kóstoltam.

Lássuk, mit érdemes tudni róluk!

 

Propolisz

Propolisz

A pro-polisz ógörög eredetű szó, jelentése: a város előtt, a város védelmezője.

A dolgozók főleg a nyírfa és a nyárfa rügyeiről takarítanak be egy gyantaszerű anyagot, átalakítják, majd betömködik vele a kaptár réseit, repedéseit, a kaptár baktériumok és kórokozók elleni védelmére használják.

A propolisz körülbelül 200 féle anyag keveréke, tartalmaz gyantát, balzsamokat (50-60%), viaszokat (10-30%), illóolajokat (8-10%), valamint virágport, vitaminokat (B1, B2, B6, C, E), ásványi anyagokat (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn) és flavonoidokat.

Regeneráló, tisztító hatású, biztosítja a sejtek stabilitását, baktérium-, vírus- és gombaölő, növeli az erek rugalmasságát, fájdalomcsillapító, immunerősítő, gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő. Az egyik legjobb antibiotikum, melynek nincs mellékhatása és a szervezet nem tud hozzászokni.

Nyombélfekély, tüdőgyulladás, vastagbél gyulladás, felső légutak hurutja, bronchiálos asztma esetében különösen javasolt a használata.

 

Virágpor

 viragpor

A virágport a méhek a nektár begyűjtésekor szedik össze és hátsó pár lábukon található pollengyűjtő kosárkáikban szállítják a kaptárba táplálékként. Saját enzimjeikkel tovább érlelik, így a koncentrátumok koncentrátumát hozzák létre.

A nyers virágpor vitaminok, ásványi anyag és enzimek keveréke, ezek teszik minden igényt kielégítő táplálékká. Kiváló növényi fehérjeforrásként erősíti a szervezet védekezőképességét, megfelelő tápanyaggal látja el az idegrendszert, segít helyreállítani a bélflóra működését, támaszt nyújt a fárasztó, stresszes időszakokban.

A virágpor egy lúgosító táplálék. Magas az antioxidáns-tartalma, így semlegesíti a káros szabad gyököket, és rendszeres fogyasztásával akár még tovább is élhetünk. Fokozza egyes gyógynövények pozitív hatását. Afrodiziákumkánt is számon tartják és még a termékenységet is javítja, prosztataproblémák esetén is hatásos. Fokozza az erőnlétet és az állóképességet is. Mivel rengeteg B-vitamint tartalmaz, így az idegrendszerünket is kiegyensúlyozza, így fokozva a stressztűrő képességünket. Mindemellett megtisztítja a bőrt, vagyis rendszeres fogyasztásával megszabadulhatunk a pattanásoktól és késlelteti a ráncok megjelenését. Enyhíti a székrekedés, az arc- és homloküreg-gyulladás, a vastagbélgyulladás és a légcsőhurut kellemetlen tüneteit.

A kis golyócskáknak édeskés, enyhén fűszeres íze van.

 

Méhpempő

 mehpempo

A tiszta méhpempő a dolgozó méhek garatmirigy váladéka. A méhkirálynő eledele, valamint a kisméheké életük legelső napjaiban.

Szintetikusan eddig nem sikerült előállítania senkinek, nagy szakértelmet igénylő feladat elvenni a méhpempőt a méhektől.

A méhpempő egy csodás szupertáplálék, amely megfiatalítja és regenerálja az emberi szervezetet, lassítja az öregedési folyamatokat, a hosszú élet elixírjének tartják. Csökkenti az ízületi panaszokat, kedvező hatással van a depresszióra, és még a libidót is fokozza. Többek között fellelhető benne szinte az összes B-vitamin, így az idegrendszerünkre is kedvező hatást gyakorol, de gazdag még magnéziumban, kalciumban, káliumban, mangánban, cinkben és vasban is. Élénkítő hatással rendelkezik, de nincs káros mellékhatása. Nagyszerűen roborálja a szervezetet. Egyes kutatások szerint az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknek is érdemes kipróbálni, mert jó hatással van az agy működésére.

Kinézetre a sűrített tejre emlékeztet: fehér, zselés az állaga. De az íze! Ha ettetek már rosszat, ez az 😀 legalábbis szerintem. Persze ki lehet bírni, nem azért kell enni, mert finom, hanem mert jó hatása van. Egyszerre édes és keserű, csak egy kicsit kell a nyelv alá tenni és nem lenyelni (legalábbis én így alkalmaztam, ezt javasolta a méhész), de nagyon intenzív ízű.

 

Aki allergiás a virágporra, pollenre, az érzékeny lehet ezekre is, de használat előtt mindenkinek ajánlják az allergiapróbát az alkaron. Bár szinte mindhárom dolgot csodaszerként tartják számon, használatuk nem helyettesíthetik az orvosi vizsgálatot.

 

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, a termékeket megtalálod a http://www.bijobolt.hu/webaruhaz/ linkre kattintva.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂