Te is „Horváth Ilonából” tanultál főzni? Rosszul tudtad!

 

Azt hiszem, minden „normál” magyar háztartásban van egy Horváth Ilona. Vagyis a Szakácskönyv – ilyen egyszerű címmel, ami egybeforrt a szerzője nevével, már csak „horváthilona”-ként emlegetjük. Vagy valamit rosszul csinálunk?

 

2017 november 22-én elhunyt F. Nagy Angéla gasztronómiai író. Őszintén szólva egyáltalán nem volt ismerős a neve (ezen így utólag csodálkozom), így aztán utánaolvastam és meglepő dolgokkal találkoztam vele kapcsolatban.

 

F. Nagy Angéla édesanyja nem tudott főzni, viszont azt akarta, hogy a lánya tanuljon meg, így a szakácsnőjükhöz küldte, hogy hetente egyszer ő készítse az ebédet a családnak. Angéla megkérdezte, hogy bármit főzhet? A válasz igen volt, így aztán háromszor egymás után lecsót szolgált fel, amit nagyon jól tudott, hogy az anyja kifejezetten utál. Többet nem kellett főznie otthon.

Fotó: MTI – Horvát Éva

1947 és 1959 között Örkény István felesége volt. Az anyósától szakácsnőt kapott nászajándékba, aki annyira jól főzött, hogy híre ment és átcsábították a szomszédba. Mivel a férje igazi ínyenc volt, szakácsnő híján muszáj volt később megtanulnia főzni.

Tulajdonképpen egy hiszti miatt lett belőle gasztronómiai író. Náluk vendégeskedett a Magyar Nemzet főszerkesztője, Boldizsár Iván, amikor ő sírva járkált fel-alá, hogy ő csak főz és a pelenkákat mossa, nem jó semmire. Akkor Boldizsár megkérdezte Örkénytől: Tud már főzni? Mire Örkény: tud. Na, ha megtanítod írni, adok neki állást – válaszolta a főszerkesztő.

Jó darabig Örkény javítgatta a cikkeit, receptjeit stilisztikailag, tehát a recepteket nézve szinte Örkény egyperceseket olvashatunk. „Amikor megírtam az első cikkemet, odaadtam Örkénynek, ő kijavította – ne tudja meg, hogy nézett ki. A másodikat is átjavította, de amikor a harmadikat is „telefirkálta”, akkor megint elkezdtem sírni. Örkény egy szót sem szólt, csak odament az íróasztalához, kihúzott egy fiókot, és kivett belőle egy novellát, ami pont így volt átjavítva. Szörnyen nézett ki. Azt mondta: „Tudod, ki javította ezt ki nekem? József Attila. Hát így bőgj.”

Fotó: Nlcafe

Horváth Ilonának volt egy kicsi szakácskönyve – a most ismertnek kb. negyede. Felkérték, hogy ezt dolgozza át és bővítse ki, de nem vállalkozott rá. Viszont abba belement, hogy másvalaki tegye meg ezt helyette. Angéla kapott két példányt ebből a régi kötetből és azt mondták, csináljon vele, amit akar. Ezt is tette, így jelent meg 1955-ben a mindenki által ismert szakácskönyv, amiből több mint kétmillió példány kelt el – Horváth Ilona neve alatt. Tehát tulajdonképpen F. Nagy Angélától tanult főzni a magyar nők többsége, nem pedig Horváth Ilonától.

 

Van olyan recept, amit csakis Horváth Ilonából vagyis F. Nagy Angélából csinálsz? (milyen hülyén hangzik így… :))

 

Nézd meg ezt is: Ilyen volt a konyhád a 80-as években! Annak a konyhaszekrénynek a fiókjában is ott lapult a horváthilona… 🙂

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: https://zoom.hu/hir/2017/11/23/f-nagy-angela-a-magyar-konyha-horvath-ilonaja-volt/

http://magyarkonyhaonline.hu/sefportrek/ehes-ferfitol-ne-kerj-semmit

 3 thoughts on “Te is „Horváth Ilonából” tanultál főzni? Rosszul tudtad!”

  • Nekem Horváth Ilona és F.Nagy Angéla szakácskönyve is sallangosra van forgatva első szakácskönyveimhez tartoznak. Van pár receptnél hasonlóság de nem teljesen azonos. Sok finomságot tanultam könyveikből amit a mai napig gyakran előveszem és még mindig találok felfedezni valót.Nyugodjanak békében!

  • Horváth Ilona Törökszentmiklóson dolgozott a Bercsényi Gimnáziumban, ott tanított háztartási ismereteket- Anyut is tanította, és még sok mindenkit a városban. Nem tudom, F. Nagy Angélát az emlékezet csalta meg, vagy a fantáziája volt sokkal színesebb a kelleténél, de Ilonka néni 1955-ben csak 49 éves volt, és 13 év múlva halt meg. És közel sem volt az az „édes, idős néni”, akiről F. Nagy Angéla beszélt.

    • Nekem is van F. Nagy Angela szakácskönyvem is, de én is Horváth Ilonán szocializálódtam. A két könyv tartalmilag, az ételek választéka és elkészitési módja szerint nem is közelit egymáshoz. Horváth Ilona fényévekkel jobb, nekem legalábbis. Az ilyen túlzó tárgyi tévedések pedig még levonnak a történetből.