Svéd burgonya – egyszerű köret a sütőből

Svéd burgonya

 

A krumplis tésztás receptnél már említettem, hogy nagyon szeretem a krumplit, szinte minden formájában (főzelékként azért nem igazán).

Most egy egyszerű köretet mutatok be, ami tulajdonképpen egy tepsiben sült kívül ropogós, belül krémes krumpli, vagyis svéd burgonya.

Most néztem, hogy már két másik svéd recept is van a blogomon, a svéd citromtorta és a svéd diótorta. Szóval ha egy svéd napot szeretnétek étel szempontjából, a desszert is megvan hozzá! A húsféleség pedig lehetne svéd húsgolyó (na, ezt még nem próbáltam ki).

 

Svéd burgonya – Hozzávalók:

1 kg közepes méretű burgonya

10 dkg vaj

fűszerpaprika

esetleg fokhagyma

 

Svéd burgonya – Elkészítés:

A nyers krumplikat meghámozzuk és keresztben kettévágjuk.

A domború felületükön bevagdossuk úgy, hogy ne vágjuk át teljesen.

Tepsibe rakjuk (és sütőpapírt is raktam alájuk, kevesebbet kell mosogatni 🙂 és tutira nem ragad le), megszórjuk sóval, paprikával, esetleg apróra vágott fokhagymával és mindegyikre rakunk egy kis vajat (kb fokhagyma gerezdnyit).

Kb 200 °C-os sütőben aranyszínűre sütjük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Svéd burgonya

 

 Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/sved-burgonya