Krémes, francia rakott krumpli

kremes francia rakott krumpli

 

Az egyik legkedvencebb ételem a rakott krumpli! Egyszerűen imádom! Ez most a hagyományos verziótól eltér, például abban, hogy nincs benne kolbász – ezt mondjuk sütve amúgy sem igazán szeretem, és tojás sem, amiről meg kényszerűségből kellett lemondanom. Van helyette viszont sült bacon, sok-sok tejszín és sajt. Úgy gondolom, így sincs elrontva 😉 Sőt! Kóstoljátok meg ti is a francia rakott krumplit!

 

Francia rakott krumpli – Hozzávalók:

60 dkg krumpli

15 dkg bacon

15 dkg trappista sajt lereszelve

1 ek vaj

1 közepes fej vöröshagyma

4,5 dl főzőtejszín

1,5 dl tejföl

bors

 

Francia rakott krumpli – Elkészítés:

A bacont felcsíkozzuk és egy tapadásmentes edényben megpirítjuk.

A kisült zsírba teszünk még vajat és ebben az apróra vágott hagymát is üvegesre pirítjuk.

A krumplit meghámozzuk és uborkagyalun lereszeljük. (Közben vigyázzatok az ujjatokra, én életemet és véremet adtam ezért a kajáért :))

Egy jénai tálat vagy kisebb tepsit kivajazunk.

A krumpli felét lerakjuk, mehet rá a sajt (egy kicsit hagyjunk majd a tetejére is belőle) és a sült bacon, hagyma, majd sózzuk, borsozzuk és kb 2 dl tejszínt rálocsolunk.

Ezután jöhet a krumpli másik fele, ismét só, bors és kb 2 dl tejszín.

180 C-ra előmelegített sütőben sütjük 15 percig.

Közben a tejszín maradékat összekeverjük a tejföllel és a 15 perc leteltével a krumpli tetejére kenjük.

Kb 60 percig sütjük még, a végén ráolvaszthatunk még egy kis reszelt sajtot.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Kremes francia rakott krumpli

kremes francia rakott burgonya

 

Forrás:

https://rupanerkonyha.cafeblog.hu/2016/09/30/kremes-francia-rakott-burgonya/