Szuperpuha sajtos pogácsa
Még az elején, amikor elkezdtem sütögetni, akkor volt egy édes süti, amibe tettem sajtkrémet (tömlős sajtot). Vittem haza a családnak és kérdezték, hogy mi van benne, mondtam, hogy Camping sajt. Ezen az összetevőn annyira meglepődtek, hogy azóta is ezen viccelődnek, hogy mindenbe teszek egy kis Camping sajtot 🙂
Na, de Anyukámnak is van egy szuper receptje, amibe kell „Camping sajt”, valószínűleg ez is közrejátszik, hogy olyan pihe-puha tésztája lesz ennek a pogácsának. Anyu már rengetegszer készítette, most már egy részét kis adagonként mindig beteszi a fagyasztóba, így kiolvasztva, pár másodpercre mikrózva ismét szuperpuha lesz.
Próbáljátok ki ti is!
Sajtos pogácsa – Hozzávalók:
3 dkg élesztő
fél dl langyos tej
1 ek liszt
1 tk cukor
80 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg disznózsír
2 dl tejföl
2 tojás
1 ek só
1 tömlős sajt – lehet ízesített is
20 dkg trappista sajt – lehet füstölt is (15+5 dkg)
kis maréknyi lenmag, tökmag, napraforgómag
Sajtos pogácsa – Elkészítés:
Az élesztőt az 1 ek liszttel és 1 tk cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
A 80 dkg lisztet a 20 dkg margarinnal, 10 dkg zsírral, 2 dl tejföllel, 1 tojással, a sóval és az élesztős tejjel összegyúrjuk. Ha nem jól gyúrható, akkor óvatosan tejjel vagy vízzel hígítható.
Kelesztőtálban (ez egy fedeles műanyag tál, amiről lepattan a fedél magától, ha „kész” a tészta) kb 40 percig langyos helyen kelesztjük.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk.
A tömlős sajt csomagolásán egy apró lyukat vágunk és egyenletesen a tésztára locsoljuk.
Megszórjuk 15 dkg reszelt sajttal.
Itt mehet még rá lenmag, napraforgómag, tökmag stb.
A jobb és a bal oldalát is ráhajtjuk a közepére, majd a felső részét és az alsó részét is ráhajtjuk a közepére.
Letakarva pihentetjük 20 percig.
Megismételjük a hajtogatást, majd 20 percig ismét hagyjuk kelni.
Kinyújtjuk és egy közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Negyed órát ismét állni hagyjuk.
A tetejét megkenjük tojással és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
Légkeveréses sütőben 180 C-on fél óra alatt megsütjük.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂
Támadááás! 🙂
2 thoughts on “Szuperpuha sajtos pogácsa”
You must be logged in to post a comment.
Köszönöm, ki kell próbálnom ezt a receptet!
Ma a lányommal együtt megsütöttük a pogácsát. Egy kis bakit elkövettünk. Belegyúrtuk a tésztába a krémsajtot, a 15 deka reszelt sajtot, és mivel nem állt össze, még egy deci tejfölt. Jelentem, eme hibákkal együtt is fenomenálisan puha és finom pogácsát kaptunk. Ezek szerint elronthatatlan! 🙂