Élelmiszerbank – hogy kevesebbszer halljuk: éhes vagyok!

Elelmiszerbank

 

Éhes vagyok. 

Sokszor elhangzik ez a mondat tőlünk. Szerencsére az igazi éhséget, éhezést legtöbben nem ismerjük. Van viszont egy réteg, akiknek nem jut elegendő pénz ételre, el kell dönteniük, hogy fűtenek, számlákat fizetnek vagy esznek… Rajtuk igyekszik segíteni a Magyar Élelmiszerbank Egyesület.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület nem bank, hanem egy non-profit szervezet, amelynek célja, hogy minél több olyan élelmiszert gyűjtsön össze, ami még jó és ehető, lejárati határidőn belül van, de valamilyen okból kifolyólag a kukába kerülne. Azon dolgoznak nap mint nap, hogy a szegénység, az éhezés és az alultápláltság csökkenjen Magyarországon.

Egy átlagos fogyasztó 40 kg élelmiszert dob ki évente a kukába, míg azok száma akik nélkülöznek Magyraországon több százezerre tehető. Miért dobjuk ki, ha abból más még jóllakhat?

Az Élelmiszerbankról egy előadáson hallottam először, nagyon jó kezdeményezésnek tartom, meg is kerestem őket, hogy meséljenek az Egyesületről, arról, hogy hogyan segítenek, mi hogyan segíthetünk, illetve kik vehetik igénybe a támogatásukat. Sczígel Andrea, külső kapcsolatok igazgató válaszolt a kérdéseimre.

Elelmiszerbank

 

Hogyan alakult meg Magyarországon az Élelmiszerbank?
2005-ben alakult meg az Élelmiszerbank magánemberek kezdeményezésére, az Európában már létező Élelmiszerbankok mintájára.  Jelenleg 23 országban létezik Élelmiszerbank Európában.

Honnan érkeznek az adományok?

Az élelmiszereket jelenleg a gyártóktól és különböző áruházláncoktól veszi át az Élelmiszerbank, ezeket partnerszervezetein keresztül osztja szét, melyek mind szociális munkát végző karitatív szervezetek. Más és más a mentés és szétosztás módja a gyártói és a kereskedelemben keletkező feleslegek esetén. Amennyiben a gyártóknál keletkezik felesleg, az a központi raktárba kerül be, az Élelmiszerbank partnerei innen szállítják tovább a nélkülözőkhöz. Az Egyesület a kereskedelemből történő élelmiszermentési tevékenysége keretében az áruházakhoz közvetlenül köti be a szervezeteket, hiszen gyors, gyakran aznapi lejáratú termékekről van szó, ezeket az Élelmiszerbank partnerszervezetei még az átvétel napján szét is osztják. Ez a rendszeres, kiszámítható segítség nagyon sokat jelent a rászorulók számára, hozzájárul társadalomba való visszailleszkedésükhöz. Különösen sokat számít, hogy olyan élelmiszerek jutnak el az élelmiszermentés keretében részükre, ami elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, azonban másként szinte soha nem jutnának hozzá, ilyenek például a zöldségek és gyümölcsök.

Elelmiszerbank

 

Magánemberként hogyan, mivel segíthetem az egyesületet?
Kezdd kicsiben, és figyelj oda az otthoni élelmiszerpazarlásra. Egy átlagos fogyasztó 40 kg élelmiszert dob ki évente a kukába, míg azok száma akik nélkülöznek Magyraországon, több százezerre tehető. Miért dobjuk ki, ha abból más még jóllakhat? A témában az Élelmiszerbank szemléletformáló programot indított „Esélyt az Ételnek” címmel, amelynek anyagai a www.eselytazetelnek.hu oldalon érhetőek el.

Ha elkötelezettebben szeretnél az élelmiszerfeleslegek csökkentéséért tenni, jelentkezz hozzánk Önkéntesnek, vagy ha módodban áll, támogasd működésünket pénzbeli adománnyal. Amennyiben egy élelmiszeripari cég képviselője vagy, támogasd az Élelmiszerbankot felhalmozódó élelmiszerfeleslegeiddel.

Elelmiszerbank

 

Kinek adják a felajánlott élelmiszereket?

A Magyar Élelmiszerbank közel 300 partnerrel működik együtt, amelyek összesen több mint 300 000 rászorulót látnak el Magyarországon. A szervezetek közti elosztás során igyekszünk az egyenletes és méltányos elosztás elveit követni, elsődlegesen a rászoruló ellátottak létszáma, demográfiai jellemzői, életkörülményei és az ellátás módja alapján. Az összegyűjtött élelmiszer-adományokat minden ellenszolgáltatás és térítés nélkül, ingyenesen adjuk át a rászorulókkal kapcsolatban álló karitatív, szociális szervezeteknek.

Elelmiszerbank

 

Ha rászoruló vagyok, miként juthatok adományhoz?
Weboldalunkon megtalálható kereső segítségével meg lehet keresni az érdeklődőhöz legközelebb eső partnerszervezetet. A cél minden esetben, hogy a partnerszervezethez rászorulói státuszba tudjon kerülni a nélkülöző, ez biztosít számára folyamatos ellátást. Az Élelmiszerbank egyéni kéréseket nem tud kiszolgálni, minden esetben partnerszervezeten keresztül osztunk.

 

Milyen mennyiségű élelmiszer cserél így gazdát éves szinten?

2015-ben 2600 tonna élelmiszert gyűjtöttünk, 2016-ra ez a mennyiség meg fogja közelíteni a 4000 tonnát.

Mekkora csapat dolgozik ezen? Milyen feladatokat kell az ott dolgozóknak ellátni?

Az Élelmiszerbank 11 alkalmazottal és közel 30 állandó önkéntessel végzi élelmiszermentő és segítő munkáját.

Elelmiszerbank

 

Az Élelmiszerbank honlapja: http://www.elelmiszerbank.hu

Facebook oldal: http://www.facebook.com/elelmiszerbank

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövestésre, ne maradj le semmiről! 🙂