Ételautomata – retro vagy újdonság?

automata büfé

 

Az már megszokott, hogy a metróaluljárókban, állomásokok vagy a munkahelyünkön automatákból vesszük az üdítőt vagy csokit, de még forró kávét is ihatunk.

De egy-két éve odáig jutottak a fejlesztések, hogy akár friss pizzát vagy sült krumplit is ehetünk automatából. És azt mondják, nem egy „kici kínai szakác” ült a dobozban, hanem tényleg automata a gép 😉

Viszont számomra meglepő, hogy régen is mennyi fajta ételautomata volt, amelyek mára már eltűntek. Úgy tűnik, akkor ebben látták a modernséget, hogy mindenhez gépet kreáltak, egy részük biztosan felesleges volt…

 

 

Az újdonságok

 

Pizzaautomata

pizzaautomata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Let’s Pizza nevű brit ételautomata lánc volt az első, aki non-stop „nyitvatartó” automatákat készített. Többféle feltéttel lehet választani a pizzát, a gép azonnal elkezdi a dagasztást, formázást, rárakja a feltétet és ki is süti, mindezt 2 és fél perc alatt!

Így működik:

 

Sült krumpli automata

sült krumpli automata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ausztráliában olyan népszerű a sült krumpli, hogy ennek készítésére is kitaláltak automatát, mellyel 2 perc alatt hozzájuthatunk a napi betevő adagunkhoz, amihez különböző öntöteket is választhatunk.

 

Homárhorgászó automata

 

Emlékeztek azokra az áruházakban levő „nyerőgépekre”, amibe pénzt bedobva elindult egy kar, ami a mi irányításunkkal vagy felmarkolt egy plüssállatot vagy nem. De inkább vagy nem. Emlékszem, milyen elbűvölve néztük ezeket Németországban gyerekként, amikor itthon ilyenek még nem léteztek. (És élelmes magyar gyerekként az utcákon levő rágó/édességautomatákba a német márkával megegyező méretű forintokat dobáltunk, működött, mindenhol automatázni akartunk :D). De visszatérve a homárokra. Ugyanaz a rendszer, mint a plüssállatoknál, csak itt étteremben van felállítva a gép, az élő homárokat lehet „kihorgászni” és ha kifogtad, megsütik neked. Írtam már korábban egy ilyen japán étteremről, ahol te foghatod ki magadnak a halat vacsorára, de az kevésbé bizarr, mint ez a gépesített változat.

 

Lángosautomata

lángosautomata

Ez nyilván magyar fejlesztés, a részletei itt megtalálhatóak. Hárman fogtak hozzá a gép megépítéséhez, kb 50 millió ft-nyi összeget öltek bele, míg elkészült. Itt azért kell némi emberi segédlet is hozzá, percenként egy lángost tud kisütni.

Bemutató a Fábry-Showban:

 

És mi volt régen?

 

Automata büfé

automata büfé

Azért az Utasellátó kitett magáért, mint egy űrhajó kabinja! 🙂 Ha kicserélnék a képen látható padokat, meg a lambériaszerűséget, még akár teljesen modern képnek is tűnhetne!

 

Koktélautomata

koktélautomata

Ez már a briteknél van, az emberek saját maguknak keverhették ki a koktélokat. Milyen jó már, ezzel szerintem manapság is szívesen „eljátszanának” a vendégek, ha egy ilyen bekerülne egy szórakozóhelyre, tutira tömve lenne!

 

Tejautomata

retro ételautomata

1b

 

Teaautomata Angliából, természetesen tejjel és cukorral

1c

 

Itt már meleg étel is volt.

1d

 

Komplett bevásárlás elintézhető az automatáknál.

1e

 

Szendvicsautomata

1f

 

Friss tanyasi tojás automatából.

(A legjobb, ha a csirkék tojófészkét az „automatába” telepítik, akkor keveredne a természetesség és a gépesítés :D)

1g

 

Meleg büfé

1h

 

Ez meg hűtött alma automata :-O

1i

 

Hot-dog automata

1j

 

Szódaautomata

Az szovjetek a szódát is automatákból itták. A 3. képen látható, hogy milyen környezetbarát megoldás volt ez, semmi eldobható papírpohár, a gép tetején voltak az üvegpoharak, amiket a nyíláson kifolyó sima vízzel először elöblíthettek, majd jöhetett bele a szóda.

1k 1l 1m 1n

 

 

Szeretnél még nosztalgiázni?

Nézd meg, mit ettek a 80-as években: 1. rész, 2. rész!

És fogadjunk, hogy ilyen volt a konyhád a 80-as években!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

Forrás:

http://gourmetguides.hu/meghokkento-etelautomatak/

http://index.hu/fortepan/2016/03/28/aki_jo_kavera_vagyik_megpihenhet_a_kubai_presszoban/

https://www.facebook.com/langosautomata/?fref=ts

http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2016/04/20/eszbonto_automatak