Olimpia – a világ legnagyobb gasztroeseménye

rio olympic restaurant

 

Ha az olimpia szót halljuk, nyilván senkinek sem a gasztroesemény szó jut róla eszébe elsőre. De talán sokadikra sem.

Pedig, ha belegondondolunk, ennyi embert, sportolót etetni nem kis feladat.

A riói olimpia augusztus 5 és 21 között, majd a paralimpia szeptember 7 és 18 között zajlik, de a versenyzők és csapatuk már korábban megérkeznek.

200 országból 10500 sportoló és 7000 kísérő vesz részt a játékokon. Az olimpiai falu lakóit 2500 fős konyhai személyzet szolgálja, előreláthatólag 250 tonnányi étel fog elfogyni.

 

 

 

Miért speciális ez a „gasztroesemény”?

Először is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az ételek egészségesek, biztonságosak és vegyszermentesek legyenek.

 

A legkülönbözőbb sportokat űző embereket kell kiszolgálni, akik már a felkészülés idején is, de a versenyidőszakban meg pláne speciális étrendet, diétákat tartanak. Nyilvánvaló, hogy más mennyiségű ételt eszik egy 50 kiló alatti tornászlány és egy súlyemelő. Más a kalóriatartalom, más a szénhidrát, zsír stb. összetétele. Például egy tornász napi 1200 kalóriát fogyaszt el, egy maratoni futó 3000-3500-at, egy triatlonista 6000-et, és „legendás”, hogy a pekingi olimpián Michael Phelps úszó akár 10-12000 kalóriát is! Amiben ráadásul csupa olyan étel van, amit egyébként senkinek nem ajánlanának (pláne ekkora mennyiségben), pl cukorral megszórt pirítós, csokis palacsinta, szendvicsek stb. Hmm, azért neki bejött a dolog! 🙂 De nyilván a bevitt kalóriát el is égette az edzésekkel, úgyhogy nem kell irigyelni, hogy bezzeg ő mindent megehet és nem is látszik rajta!

Sportágon belül is mindenkinek másfajta étel válik be a lehető legjobb eredmény eléréséhez.

Egyre több a különböző ételekre allergiás versenyző, készíteni kell gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes stb. ételeket is.

A világ különböző pontjairól érkező embereknek eltérő étkezési szokásai, eltérő ízlésük van, ezeknek is meg kell felelni. De azért igyekeznek a rendező ország konyháját is bemutatni. Mondjuk a pekingi olimpia idejére például az élelmiszerbiztonsági hivatal levetette a szállodák, éttermek étlapjairól a kutyahúst. :-O 

rio olympic restaurant

Meg kell felelni a vallási előírásoknak, kell lenni kóser, halal ételnek is.

A versenyzők a verseny napján már mást és máshogy esznek, mint az előtte levő napokban.

A paralimpián résztvevőknek speciális igényeik lehetnek az étkező részek, evőeszközök stb. kialakításánál, gondolni kell a mozgássérült, végtaghiányos vagy éppen a látássérült versenyzőkre is.

Na és kik esznek még többet, mint Phelps? Hát, a díjugrató lovak! Bár nem sokkal többet, ők 19000 kalória körül 🙂 Nos igen, ők is versenyzők, az ő étrendjükre is figyelni kell, pormentes, fűfélékből álló takarmányt kapnak.

 

rio olympic restaurant

Az étkezde hatalmas, 24700 nm-es, ahol az egy nm-re jutó érmesek száma kiemelten magas 🙂 Itt az egymással „harcban állók” is egy asztalnál tudnak beszélgetni, sztorizgatni. A reggeli mindig kicsit csöndesebb, próbálnak a versenyzők koncentrálni az előttük álló eseményekre, az este azért már oldottabb.

rio olympic restaurant

 

 

Nézd meg, te milyen ételekkel készülhetsz az otthoni olimpianézésre!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: 

http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20120812-mit-esznek-az-olimpikonok.html

http://www.rd.hu/Mit_esznek_az_olimpikonok

http://www.borsonline.hu/celeb/peking-leveszi-a-kutyahust-az-etlaprol-az-olimpia-idejere-sokkolo-kepek/388

https://hu.wikipedia.org/wiki/Olimpiai_j%C3%A1t%C3%A9kok

https://www.rio2016.com/en/news/athletes-at-rio-2016-olympic-and-paralympic-village-to-be-offered-a-taste-of-brazil