Gesztenyepüré sajttorta
Szereted a gesztenyepürét? És a sajttortát?
Mit szólnál a kettőhöz együtt? 🙂
Ez a torta egy játékfelhívásra készült, miszerint ha már New Yorknak van egy New York cheesecake-je, akkor Budapestnek is legyen egy Budapest cheesecake-je, erre vártak különböző megoldásokat. Szerintem a gesztenyepüré nagyon tipikus desszert Magyarországon, így találtam ki, hogy legyen a sajttorta is ilyen. Beküldtem, aztán pár nap múlva jött egy e-mail, melyben megírták, hogy a szervezőknek annyira tetszett a szervezőknek a recept és a fotó, hogy ezt tartották azon a héten a legkreatívabbnak és legínycsiklandóbbnak és ki szeretnék tenni a facebook oldalukra. Aztán nem tették ki az oldalra és a játékban az legjobb 11 közé sem került be (az első helyezettet még nem hirdették ki). Nem tudom, mi történt időközben…
A torta krémrésze mennyei gesztenyés, tényleg, mintha puha gesztenyébe harapnánk, a tetején pedig ott a „tejszínhab”, ami persze tojásból van, de jól imitálja a kis „felhőket” a gesztenyehegy tetején 🙂
Gesztenyepüré sajttorta – Hozzávalók (16 cm-es formához):
kekszes alaphoz:
6 dkg vaj
11 dkg darált keksz
gesztenyés részhez:
25 dkg krémsajt vagy mascarpone
20 dkg gesztenyepüré
1 dl tejföl
6 dkg cukor
1 vaníliás cukor
1 ek liszt
2 tojás
habhoz:
2 tojásfehérje
6 dkg cukor
Gesztenyepüré sajttorta – Elkészítés:
A sütőformába alulra sütőpapírt teszük, kívülről pedig alufóliába csomagoljuk.
Az alaphoz a vajat felolvasztjuk, összekeverjük a darált keksszel. Annyi keksz kell, hogy éppen nedves legyen a massza. Alaposan belenyomkodjuk a forma aljába, úgy, hogy egyenletes legyen.
165 °C-ra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt elősütjük.
Közben a krémsajtot/mascarponet, tejfölt, cukrot, lisztet és gesztenyepürét alaposan elkeverjük, majd a tojásokat is egyesével hozzákeverjük.
Ráöntjük a kekszes alapra és 35-40 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha megmozgatva a közepe már nem hullámzik, max csak éppen kicsit remeg. Kivesszük a sütőből, a sütő hőmérsékletét pedig lejjebb vesszük kicsit, 150 °C-ra.
A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A sajttorta tetejére halmozzuk. Én nagyjából eloszlattam a habot, majd egy villát beleböködve és függőlegesen kihúzogatva formáztam ilyen kis borzasra. A sütőbe a lenti részre raktam, hogy ne égjen meg a hab rajta. Kb 20 percig volt a sütőben, közben figyeltem, hogy ne égjen, barnuljon meg túlzottan a habréteg.
Kihűlve szeleteljük.
Szereted a gesztenyés sütiket? Kóstold meg ezeket is:
mákos cupcake gesztenyés-banános krémmel
gesztenyés krémes sütés nélkül
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂
You must be logged in to post a comment.