Egyensúlytészta, az alapsütemény

Egyensulyteszta egyensulysuti egyensulysutemeny

 

Az egyensúlytészta egy nagyon egyszerű sütemény, amit a végtelenségig lehet variálni.

Kezdő háziasszonyoknak piskótája, megbízható desszert, szinte lehetetlen elrontani. A zsiradéktartalmának köszönhetően nehezen szárad ki, tehát akár piskóta helyett is választhatjuk ezt a süteményalapot, nem lesz fojtós.

A sütemény eredete igen régi, már a 18. században szerepelt szakácskönyvben. Angliában pound cake-ként híresült el, ami arra utal, hogy a hozzávalóit az angolok fontban mérték ki.

Az egyensúlytészta egész évben remek választás. Készíthetjük kakaósan, darált vagy egész dióval, gyümölcsökkel, a külsejét csokmázzal leöntve, tepsiben, piteformában vagy muffinsütőben, a somlói vagy poharas édességek alapja is lehet. Én most egy kerek formában (a fél adag tészta 16 cm-es átmérőjű kapcsos formában), meggyel megszórva készítettem el.

 

Egyensúlytészta – Hozzávalók (kb. 20×30 cm-es tepsihez):

15 dkg liszt

15 dkg vaj

15 dkg cukor

4 tojás

1 kk sütőpor

két marék meggy

 

Egyensúlytészta – Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk.

A fehérjéket 2 kanál cukorral keményre verjük.

A sárgájákat a vajjal és a többi cukorral habosra keverjük.

Hozzászitáljuk a liszt és sütőpor keverékét, majd óvatosan – hogy ne törjön össze – beleforgatjuk a fehérjét is.

Sütőpapírral bélelt formába, tepsibe tesszük.

180 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (ha beleszúrunk egy villát, “szárazon”, azaz ráragadt tészta nélkül húzhatjuk ki). Nekem kb 40 perc alatt lett kész.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához is itt!

 

 

Egyensulyteszta egyensulysuti egyensulysutemeny

Egyensulyteszta egyensulysuti egyensulysutemeny

Egyensulyteszta egyensulysuti egyensulysutemeny

 

 

Forrás: http://www.recept-oldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek–edessegek/egyensuly-suti.html

http://www.mindmegette.hu/egyensulyteszta-az-alapsutemeny-48018



2 thoughts on “Egyensúlytészta, az alapsütemény”

  • Én egy sós egyensúlytésztát ismerek:

    25 dkg túró
    25 dkg vaj
    25 dkg liszt
    egy tojás sárgája

    Ebből lehet pogácsát vagy sósrudat is késziteni 🙂
    A pogácsa frissen (a vastag tészta miatt), a sósrúd akár 2-3 naposan is finom 🙂

    Elkészitése:
    Hidegen jó alaposan (legjobb keverőgéppel) kikeverjük vagy összegyúrjuk. Formázzuk, tetejére magok sajt stb. kerül kiszaggatjuk vagy felcsikozzuk. Forró sütőben világosra sütjük. A pogácsa belseje ilyenkor még elég lágy lesz, de igy sokkal finomabb mint szárazra sütve 🙂