Egyensúlytészta, az alapsütemény
Az egyensúlytészta egy nagyon egyszerű sütemény, amit a végtelenségig lehet variálni.
Kezdő háziasszonyoknak piskótája, megbízható desszert, szinte lehetetlen elrontani. A zsiradéktartalmának köszönhetően nehezen szárad ki, tehát akár piskóta helyett is választhatjuk ezt a süteményalapot, nem lesz fojtós.
A sütemény eredete igen régi, már a 18. században szerepelt szakácskönyvben. Angliában pound cake-ként híresült el, ami arra utal, hogy a hozzávalóit az angolok fontban mérték ki.
Az egyensúlytészta egész évben remek választás. Készíthetjük kakaósan, darált vagy egész dióval, gyümölcsökkel, a külsejét csokmázzal leöntve, tepsiben, piteformában vagy muffinsütőben, a somlói vagy poharas édességek alapja is lehet. Én most egy kerek formában (a fél adag tészta 16 cm-es átmérőjű kapcsos formában), meggyel megszórva készítettem el.
Egyensúlytészta – Hozzávalók (kb. 20×30 cm-es tepsihez):
15 dkg liszt
15 dkg vaj
15 dkg cukor
4 tojás
1 kk sütőpor
két marék meggy
Egyensúlytészta – Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjéket 2 kanál cukorral keményre verjük.
A sárgájákat a vajjal és a többi cukorral habosra keverjük.
Hozzászitáljuk a liszt és sütőpor keverékét, majd óvatosan – hogy ne törjön össze – beleforgatjuk a fehérjét is.
Sütőpapírral bélelt formába, tepsibe tesszük.
A végén rádobáljuk a meggyet.
180 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (ha beleszúrunk egy villát, „szárazon”, azaz ráragadt tészta nélkül húzhatjuk ki). Nekem kb 40 perc alatt lett kész.
Csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához is itt!
Forrás: http://www.recept-oldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek–edessegek/egyensuly-suti.html
http://www.mindmegette.hu/egyensulyteszta-az-alapsutemeny-48018
2 thoughts on “Egyensúlytészta, az alapsütemény”
You must be logged in to post a comment.
Én egy sós egyensúlytésztát ismerek:
25 dkg túró
25 dkg vaj
25 dkg liszt
egy tojás sárgája
só
Ebből lehet pogácsát vagy sósrudat is késziteni 🙂
A pogácsa frissen (a vastag tészta miatt), a sósrúd akár 2-3 naposan is finom 🙂
Elkészitése:
Hidegen jó alaposan (legjobb keverőgéppel) kikeverjük vagy összegyúrjuk. Formázzuk, tetejére magok sajt stb. kerül kiszaggatjuk vagy felcsikozzuk. Forró sütőben világosra sütjük. A pogácsa belseje ilyenkor még elég lágy lesz, de igy sokkal finomabb mint szárazra sütve 🙂
Én is csináltam ilyet párszor, tényleg finom, köszi a receptet! 🙂