Túrós zebratorta
Ez a túrós zebratorta annyira jól néz ki, hogy már régóta fent volt a kipróbálandó sütik listáján. Most kapóra jött a szülinaposok eddig elmaradt köszöntése, úgyhogy megsüthettem. Tesztelve lett kánikulára is, bírja a gyűrődést, jól szállítható.
Szerintem baromi finom, a túrótól jó krémes és nagyon jól mutat!
Túrós zebratorta – Hozzávalók (22 cm-es formához):
tésztához:
24 dkg liszt
1 tk sütőpor
4 dkg cukor
10 dkg margarin
1 tojás
1 cs só
1 ek citromlé
krémhez:
50 dkg túró
1 kis pohár tejföl (175 g)
0,5 dl olaj
12 dkg cukor
2 tojás
1,5 ek citromlé
1 cs vaníliás puding (főzős)
2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
Túrós zebratorta – Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összemorzsoljuk (legegyszerűbb késes aprítóban, én kézzel csináltam), összegyúrjuk. Ha nem állna össze, akkor kicsi citromlevet lehet még adni hozzá.
A tortaformát kivajazzuk és a tésztát belenyomkodjuk úgy, hogy legyen egy magasabb pereme is.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral.
Mehet hozzá az olaj, pudingpor, tejföl, citromlé.
Ha csomómentes, belekeverjük a túrót is. Vagy előtte alaposan át kell törni a túrót vagy most, utólag át lehet menni rajta botmixerrel, így szép egyenletes lesz a krémünk.
Megfelezzük, az egyik felébe beletesszük a kakaóport. Nekem az a része jóval kevésbé folyós lett, esetleg lehet még rakni hozzá 1-2 kiskanálnyi tejfölt pluszban.
A tészta közepére egy evőkanál világos krémet teszünk (ügyeljünk rá, hogy nagyjából szimmetrikusan a közepére kerüljön és kör alakú legyen a krém). Megvárjuk, míg szétfolyik, vagy az asztalhoz ütögetve segíthetünk neki, hogy gyorsabb legyen a folyamat. Ezután a világos krém közepére egy evőkanál sötét krémet teszünk, ugyanígy szép kör alakú legyen lehetőleg. Ütögetés-szétfolyás után ismét világos krém és így tovább.
Ilyen, amikor rárakjuk a következő kanálnyi tésztát.
Ilyen, amikor ellapult, elterült a kanálnyi tészta.
Ha elfogyott a krém, mehet a 190 °C-ra előmelegített sütőbe kb. 50 percre. Ha a közepe folyósabb lenne, akkor kicsit tovább érdemes bent tartani.
Én valamivel kisebb formában sütöttem, így maradt ki tészta és krém is, így csináltam egy kisméretű zebrapóni-tortát is, de így legalább le tudtam fotózni a belsejét is, a nagyobb a Margitszigeten került felvágásra 🙂 A kicsit tészta nélkül sütöttem meg, így is összeállt a krém, de gondolom, nagyobb méretnél már nemigen lehetne mozgatni tészta nélkül.
Tetszett a recept? Böngéssz a többi túrós sütemény között is!
Konyhalál Facebook-oldal itt található és lájkolható 🙂
Forrás: http://csillakonyha.blogspot.hu/2011/09/turos-zebratorta.html
1 thought on “Túrós zebratorta”
You must be logged in to post a comment.
Nahát, ebből a szép kis tortából még nem is kaptunk…