Mogyorós-lenmaglisztes kenyér
A mogyoróliszt nagyon izgatja a fantáziámat. A belőle elsőnek készült duplán mogyorós-banános palacsinta szuper lett 🙂 És bár a Batha-Porta lisztjeinek tesztjében ma a szőlőmagliszt a „soros”, ebbe is került mogyoró- és lenmagliszt is. Sőt, tulajdonképpen ezek adják az alapját a kenyérnek. A szőlőmagliszt felhasználásáról nagyon kevés receptet találtam, annyi mindenképpen kiderült, hogy érdemes naponta egy teáskanálnyit fogyasztani belőle és például joghurtba tehetjük. Egyébként pedig az egyéb lisztek kb. 3 %-át helyettesíthetük vele és enyhén kakaós ízű. A mogyoró kakaóval rossz nem lehet, így választotta, ezt a receptet.
Ebben nincs élesztő és természetesen semmi adalékanyag, mint a „bolti” kenyerekben, így aki olyan állagot vár, csalódni fog. Ez egy nagyon tömör tészta, a szeletek – bár kicsik – kifejezetten laktatóak.
Hozzávalók:
150 g lenliszt
75 g mogyoróliszt
25 g szőlőmagliszt
1 tk sütőpor
1 kk só
2 tojás
150 ml víz (én egy kicsivel többet raktam hozzá, túl tömörnek tűnt)
1 ek kókuszolaj folyékony állapotban
esetleg szezámmaggal meg lehet szórni a tetejét
Elkészítés:
A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön összekeverjük, majd az összeset egybekeverjük.
Sütőpapírral bélelt őzgerinformába kanalazzuk (nekem egyáltalán nem volt folyós).
180 C-ra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük.
Kihűlve szeleteljük.
Forrás: http://vegasztromania.blog.hu/2013/05/06/mogyoros_lenmaglisztes_kenyer_glutenmentes
You must be logged in to post a comment.