A gumicukorimádó szülinapi tortája

Gumicukor szülinapi torta

 

 

A feladat: laktózmentes szülinapi torta készítése barátnőmnek. Aki gumicukorfüggő (emlékszem még, hogy közös nyaraláskor mennünk kellett a benzinkútra a betevő gumicukorért, mert a boltok már bezártak :D). Még azzal megbonyolítottam az ötletelést, hogy én most nem eszem búzalisztet és cukrot és önző módon én is meg akartam kóstolni a tortát, tehát ezeknek a feltételeknek is meg kellett felelnie (a burkolatból én nem ettem, meg a macikból sem – persze azokból nem is jutott volna … :D)

Így esett a választásom a korábban már megsütött cukor-, tej- és lisztmentes banánkenyérre, melyet időközben több ismerősöm is tesztelt, tehát le lett meózva: O.K.!

Azt találtam ki, hogy kuglófformában sütöm ki (15 cm átmérőjű) és középen lesznek majd a gumimacik. Bár – ahogy észrevettem – barátnőm szerint vihettem volna egy hártyavékonyságú körben egy bazi nagy adag gumimacit is 😀

A tortát kihűlés után enyhén bekentem cukormentes szilvalekvárral és kinyújtott Unidec masszával (ez egy kissé marcipán ízű cukormassza, kb. olyan, mint a fondant) burkoltam. A közepét, ahol a lyuk van, beszúrtam fogpiszkálóval, majd ugyanezzel az „eszközzel” óvatosan a kör széleihez lapogattam. Így lett egy kb. 1 cm-es burkolatréteg a kör szélén, lejjebb nem is volt szükséges, mert „teletöltöttem” gumimacival, így nem látszott a többi rész.

Végre alkalmam nyílt kipróbálni a GlazúrShoptól tesztelésre kapott Sugarflair pipacspiros gélfestékét. Eddig csak a mezei élelmiszerboltokban kapható folyékony festékeket próbáltam, amik egyrészt nem igazán jók Unidec/fondant/marcipán színezésére, mert eláztatják, másrészt nem igazi piros színűek. Ezzel a gélfestékkel nagyon könnyű volt dolgozni, bár a pirosból azért többet kell tenni, hogy tényleg igazi piros legyen a masszánk. Alaposan átgyúrtam, amitől túl puhának éreztem, de pár perc hűtőben való pihentetés után szépen lehetett nyújtani és szaggatni. Ebből lett a felirat, betűsablonokkal kiszaggatva.

Azon még dolgoznom kell – többek között -, hogy kevésbé legyen göröngyös a burkolat.

Még egyszer boldog szülinapot, Iza!

 

 

Konyhalál Facebook oldalához itt csatlakozhatsz!

 

Ne maradj le a Nyomozz! Süss! Nyerj! játékomról, várom a lelkes nyomozni és sütni vágyókat! 🙂

 

 

Gumimaci torta

image 

Gumicukorimádó szülinapi tortája

Gumimaci szülinapi torta