Répás pogácsa
Ez egy majdnem lábujjtörős répás pogácsa. Persze nem azért, mert a kemény lett és ráesett a lábamra, ugyanis nagyon-nagyon puha a tésztája.
Még februárban salsafesztiválra indultunk Temesvárra és ugye nem indulhatunk útra „hamuban sült pogácsa” nélkül. De mikor is kell elkezdeni az ilyen kelesztős-hajtogatós pogácsát, mint indulás előtt pár órával … és még bepakolva sem voltam. Mit tesz ilyenkor az ember? Rohangál a konyha és a szoba között. Az egyik ilyen „kirohanásom” alkalmával nem sikerült teljesen eltalálnom az ajtórést és rúgtam egy übergigabrutálhatalmasnagy „kapufát”. Kislábujjal. (szinte hallom, hogy felszisszentek :D) Ezután belső talpélen tudtam csak sántikálni, bedagadt … szép kezdet egy 3 napos táncos programhoz. Így az elejét sajnos nagyjából ki is kellett hagynom, de szerencsére 2. naptól azért már tudtam táncolni (menni még sántikálva :D).
Na, ennyit a közjátékról, próbáljátok ki ezt a pogit, jó nagy adag lesz belőle, de olyan pihe-puha, gyorsan elkapkodós fajta.
Ja, a receptet szüleim a szentendrei Skanzenben kapták, akkor sokat kellett volna várni, így nem tudták megkóstolni. Mondjuk most sem 🙂
Répás pogácsa – Hozzávalók:
1 kg liszt
25 dkg vaj vagy 20 dkg zsír (én vajat használtam)
1 csapott ek só
2 tojás
5 dkg élesztő
5-6 közepes sárgarépa (30-35 dkg)
kb fél l tej
Répás pogácsa – Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukrozott langyos tejben felfuttatjuk.
A répákat meghámozzuk és közepes lyukú reszelőn lereszeljük.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/zsírral és sóval, beletesszük a répát, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, tojások sárgáját és a tejet. A tejből ne az egészet öntsük bele egyszerre, függ a répa nedvességtartalmától, hogy mennyi kell belőle. Puha tésztát kell kapnunk.
A tésztát fél cm vastagra nyújtjuk. Az alsó részét a tészta harmadáig visszahajtjuk, a felső részét erre rá. A jobb és bal oldalát behajtjuk középre. Letakarjuk és hagyjuk kelni egy fél órát.
Ugyanezt megismételjük még kétszer.
Ha megvolt a 3x-os hajtogatás és fél-fél óra kelesztés, kb. 2 cm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. A tetejét megkenjük a megmaradt tojásfehérjével.
180 C-ra előlegetített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Kb. 3 tömött gáztepsivel lesz belőle.
Ha más sós harapnivalókat is kipróbálnátok, ide kattintva 15 másik receptet is találtok.
Konyhalál Facebook-oldalhoz itt tudsz csatlakozni! 🙂
1 thought on “Répás pogácsa”
You must be logged in to post a comment.
Megkóstolni most sem tudtuk – de legalább láttuk a képét!