Pillecukor fillérekből házilag

Pillecukor

 

Gondoltad volna, hogy a pillecukor is elkészíthető házilag?

Mégpedig fillérekből, csak 5-féle, bármely háztartásban fellelhető hozzávalóból, kb 15 perc munkával. Egészséges azért nem lesz, ez tényleg tömény cukor, de legalább tudjuk, hogy mit rakunk bele. Az ízesítéseknek pedig csak fantáziánk szabhat határt.

Régen számomra a pillecukrok egyetlen lelőhelye az évenkénti búcsúk voltak, már akkor is a kakaós volt a kedvencem (persze ezt lehetett a legritkábban találni), ezt már számtalanszor elkészítettem házilag. Most variáltam egy kicsit rajta, így született meg a mostani narancsos verzió.

Az itt megadott mennyiségeknek én a dupláját szoktam egyszerre használni (volt már, hogy a háromszorosát is, de akkor nagyon nehezen akart átalakulni az állaga, a habverô kritikusan forrósodott).

 

Pillecukor – Hozzávalók:

0,5 dl + 3 evőkanál narancslé

15 dkg cukor

1 ek méz

8 g zselatin

a beleforgatáshoz:

keményítő

esetleg kakaópor

 

Pillecukor – Elkészítés:

Egy dobozt (én ebédszállító cégek műanyag dobozát használom, pont egy adagnyi méret) kibélelünk sütőpapírral és vékonyan körbekenjük olajjal.

A  narancslevet (teljes mennyiséget), cukrot és mézet elkezdjük melegíteni. Forraljuk kb. egy percig.

Kiveszek belőle 3 evőkanálnyit és elkeverjük a zselatinnal, majd az egészet visszaöntjük és elegyítjük.

Kis hűlés után egy magasabb falú lábosban habverővel elkezdjük verni. Először teljesen folyékony, majd elkezd világosodni és egyre inkább sűrűsödni, a térfogata is megnő. A végén – tulajdonképpen akkorra fog kihûlni – egy nagyon sűrű habszerű dolgot kapunk (nem tojásfehérje hab keménységű, annál tömörebb és kicsit folyékonyabb). Ezt a dobozokba öntjük.

Pár órára a hűtőbe tesszük.

Olajozott vagy keményítőbe mártott éles késsel könnyen lehet szeletelni. Lehet konyhai ollóval is.

Ezután keményítőbe vagy kakaóporral elkevert keményítőbe forgatjuk. A kakaópor tompítja az édességét valamennyire.

 

Pillecukor hazilag

Pillecukor hazilag



8 thoughts on “Pillecukor fillérekből házilag”