Mézeskalács írókázás – első próbálkozás
Barátnőimmel sok éves hagyomány a közös adventi koszorú készítés mellett az együttes karácsonyi sütés is. Eddig úgy történt, hogy mindenki begyúrta otthon a tésztát, majd együtt kisütöttük, kidíszítettük. A végén jön az osztozkodás, így mindenkinek jut 5-6 féle sütemény. Tavaly gesztenyés-lekváros linzert, tavalyelőtt marcipános kekszet készítettem, előtte nem dokumentáltam még az eseményeket 🙂
Idén annyit változtattunk, hogy ki akartuk próbálni, most először az írókázást, így előre megsütöttük a sütik egy részét, hogy közösen a díszítésre tudjunk koncentrálni.
óriás sütisdoboz 🙂
A piros máz és a fehér díszítéshez Moha leírását követtük.
Piros máz:
Hozzávalók:
3 ek meleg víz
1 ek por zselatin
piros ételfesték (por vagy gél állagú lehetőleg, mi Wiltont használtunk)
Ez egy egységnyi, mivel mézeskalácsból mindenki nagyobb mennyiséget szokott egyszerre sütni, arányosan növelni kell a mennyiségeket.
Elkészítés:
A meleg vízben feloldjuk a zselatint és hozzákeverjük a festéket. Meleg vízfürdőbe állítjuk, amíg dolgozunk vele, így nem áll össze a zselatintól. Érdemes színpróbát csinálni egy mézeskalácsdarabon, mi utólag raktunk még hozzá ételfestéket, hogy elérjük a kellően élénk és fedő színt.
Szilikonecsettel vittük fel a mázat a kekszekre. Meglepően könnyű vele dolgozni. Ha nagyon folyna, akkor 1-2 percet érdemes várni vele, addig végzi a dolgát a zselatin és utána a körvonalakat is szépen meg tudjuk csinálni. Kb 20 percre félrerakjuk száradni. Érdemes figyelni rá, hogy ha kicsit lefolyt a máz a keksz oldalára, akkor sütőpapírra rakjuk, mert egyéb tárgyakhoz eléggé ragaszkodni fog 🙂
villához ragaszkodó mókus 🙂
horror a piros mázzal
szárad a máz
Íróka:
Hozzávalók:
1 tojásfehérje
20 dkg finomra őrölt porcukor
1 teáskanál ecet/citromlé
2 csapott ek étkezési keményítő – mi ezt kihagytuk, mert nem volt, enélkül is működött a dolog
Elkészítés:
A fehérjéhez adjuk a porcukor és a keményítő felét és az ecetet/citromlét és elkezdjük felverni, ki fog fehéredni és a térfogata megnő. Hozzákeverünk a cukor és a keményítő keverékéből folyamatos keverés közben annyit, hogy sűrűn folyós legyen. Ha kisebb méretű a tojás, akkor nem biztos, hogy kelleni fog az összes porcukor.
Nylonzacskóba töltjük és a csücskénél egy pici lyukat vágunk, kis gyakorlás után pl. papíron lehet díszíteni a mézeskalácsokat is. Először pöttyözve mertem csak mintát készíteni, aztán már ment a vonalhúzás is kis gyakorlás után.
Az ezüskekszekből sütöttem lapos, töltelék nélküli kekszeket is, ezeket is mázaztuk, írókáztuk, a pöttyös mákos tésztán különösen jól mutatott a piros máz.
készültek mécsestartók is
Fekete Pákó röntgenképe 🙂
a csapat mínusz egy fő
Konyhalál Facebook oldalhoz itt tudsz csatlakozni 🙂
You must be logged in to post a comment.