Mézeskalács írókázás – első próbálkozás

 Fotor12189042

 

Barátnőimmel sok éves hagyomány a közös adventi koszorú készítés mellett az együttes karácsonyi sütés is. Eddig úgy történt, hogy mindenki begyúrta otthon a tésztát, majd együtt kisütöttük, kidíszítettük. A végén jön az osztozkodás, így mindenkinek jut 5-6 féle sütemény. Tavaly gesztenyés-lekváros linzert, tavalyelőtt marcipános kekszet készítettem, előtte nem dokumentáltam még az eseményeket 🙂

Idén annyit változtattunk, hogy ki akartuk próbálni, most először az írókázást, így előre megsütöttük a sütik egy részét, hogy közösen a díszítésre tudjunk koncentrálni.

 

óriás sütisdoboz 🙂

iroka1

 

A piros máz és a fehér díszítéshez Moha leírását követtük.

 

Piros máz:

Hozzávalók:

3 ek meleg víz

1 ek por zselatin

piros ételfesték (por vagy gél állagú lehetőleg, mi Wiltont használtunk)

Ez egy egységnyi, mivel mézeskalácsból mindenki nagyobb mennyiséget szokott egyszerre sütni, arányosan növelni kell a mennyiségeket.

Elkészítés:

A meleg vízben feloldjuk a zselatint és hozzákeverjük a festéket. Meleg vízfürdőbe állítjuk, amíg dolgozunk vele, így nem áll össze a zselatintól. Érdemes színpróbát csinálni egy mézeskalácsdarabon, mi utólag raktunk még hozzá ételfestéket, hogy elérjük a kellően élénk és fedő színt.

 

iroka4

 

Szilikonecsettel vittük fel a mázat a kekszekre. Meglepően könnyű vele dolgozni. Ha nagyon folyna, akkor 1-2 percet érdemes várni vele, addig végzi a dolgát a zselatin és utána a körvonalakat is szépen meg tudjuk csinálni. Kb 20 percre félrerakjuk száradni. Érdemes figyelni rá, hogy ha kicsit lefolyt a máz a keksz oldalára, akkor sütőpapírra rakjuk, mert egyéb tárgyakhoz eléggé ragaszkodni fog 🙂

 

 villához ragaszkodó mókus 🙂

iroka6

 

horror a piros mázzal

iroka5

szárad a máz

iroka3

 

Íróka:

Hozzávalók:

1 tojásfehérje

20 dkg finomra őrölt porcukor

1 teáskanál ecet/citromlé

2 csapott ek étkezési keményítő – mi ezt kihagytuk, mert nem volt, enélkül is működött a dolog

Elkészítés:

A fehérjéhez adjuk a porcukor és a keményítő felét és az ecetet/citromlét és elkezdjük felverni, ki fog fehéredni és a térfogata megnő. Hozzákeverünk a cukor és a keményítő keverékéből folyamatos keverés közben annyit, hogy sűrűn folyós legyen.  Ha kisebb méretű a tojás, akkor nem biztos, hogy kelleni fog az összes porcukor.

Nylonzacskóba töltjük és a csücskénél egy pici lyukat vágunk, kis gyakorlás után pl. papíron lehet díszíteni a mézeskalácsokat is. Először pöttyözve mertem csak mintát készíteni, aztán már ment a vonalhúzás is kis gyakorlás után.

 

Az ezüskekszekből sütöttem lapos, töltelék nélküli kekszeket is, ezeket is mázaztuk, írókáztuk, a pöttyös mákos tésztán különösen jól mutatott a piros máz.

 

iroka8

iroka9

 

készültek mécsestartók is

iroka11

iroka12

 

Fekete Pákó röntgenképe 🙂

iroka18

 

a csapat mínusz egy fő

iroka7

 

 Konyhalál Facebook oldalhoz itt tudsz csatlakozni 🙂