Zserbó
A bejgli és a habcsók után jöjjön még egy tipikusan karácsonyi süti, a zserbó, de anyu „tollából” és – nem mellesleg – sütőjéből, én itt is csak a főkóstoló és a közzétevő vagyok 🙂
Hozzávalók – Zserbó:
tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
3 dkg élesztő
1,5 dl tej
3 kávéskanál porcukor
3 tojás sárgája
1 csipet só
töltelékhez:
kb 60 dkg sárgabaracklekvár
35 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
tetejére:
csokimáz – tortabevonó
Elkészítés – Zserbó:
A tésztához az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztben a margarint elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, tojássárgákat, sót és alaposan összegyúrjuk.
A tésztát négyfelé osztva kinyújtjuk a lapokat.
Az elsőt tepsibe terítjük, ezt megkenjük lekvárral, megszórjuk a porcukorral elkevert dió 1/3 részével, erre jön a következő, majd a 3. lap, ezeket ugyanúgy megkenjük lekvárral, megszórjuk cukros dióval. A tetejére jön a 4. lap.
Jó fél órát kelesztjük.
Villával megszurkáljuk néhány helyen a tésztát.
180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt kisütjük.
Ha kihűlt a tészta, csokimázzal bevonjuk a tetejét.
Aki egyszerűbben szeretné megoldani a zserbó-kérdés, annak ajánlom a zserbógolyót vagy a zserbós linzertekercset, bár arról hiányzik a csoki, úgyhogy az duplán csalás 🙂
Konyhalál Facebook-oldal itt elérhető.
1 thought on “Zserbó”
You must be logged in to post a comment.
A STARTLAPON ott van a fénykép is!