Zserbó

finom zserbó karácsony sütemény konyhalál

A bejgli és a habcsók után jöjjön még egy tipikusan karácsonyi süti, a zserbó, de anyu „tollából” és – nem mellesleg – sütőjéből, én itt is csak a főkóstoló és a közzétevő vagyok 🙂

 

Hozzávalók – Zserbó:

tésztához:

50 dkg liszt

25 dkg margarin

3 dkg élesztő

1,5 dl tej

3 kávéskanál porcukor

3 tojás sárgája

1 csipet só

töltelékhez:

kb 60 dkg sárgabaracklekvár

35 dkg darált dió

20 dkg porcukor

1 cs vaníliás cukor

tetejére:

csokimáz – tortabevonó

 

Elkészítés – Zserbó:

A tésztához az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.

A lisztben a margarint elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, tojássárgákat, sót és alaposan összegyúrjuk.

A tésztát négyfelé osztva kinyújtjuk a lapokat.

Az elsőt tepsibe terítjük, ezt megkenjük lekvárral, megszórjuk a porcukorral elkevert dió 1/3 részével, erre jön a következő, majd a 3. lap, ezeket ugyanúgy megkenjük lekvárral, megszórjuk cukros dióval. A tetejére jön a 4. lap.

Jó fél órát kelesztjük.

Villával megszurkáljuk néhány helyen a tésztát.

180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt kisütjük.

Ha kihűlt a tészta, csokimázzal bevonjuk a tetejét.

Aki egyszerűbben szeretné megoldani a zserbó-kérdés, annak ajánlom a zserbógolyót vagy a zserbós linzertekercset, bár arról hiányzik a csoki, úgyhogy az duplán csalás 🙂

 

Konyhalál Facebook-oldal itt elérhető.



1 thought on “Zserbó”