Az igazi bejgli

Bejgli

Nézegettem a sok bejgli képét, ami felkerült mostanában a blogokra és egyik sem olyan, mint amit anyu csinál a mama receptje alapján. Nem is ettem máshol még ilyet, próbáljátok ki, számomra ez az „igazi”, nem az, amit “hivatalosan” bejglinek neveznek. A tésztája nem szárad ki, puha foszlós marad sokáig. Abszolút a család kedvence, nincs karácsony nélküle.
Nem én sütöttem, hanem anyu, én csak lejegyzetelem a receptet 🙂 

Bejgli – hozzávalók (4 rúd bejglihez):

1,2 kg liszt
25 dkg porcukor
25 dkg olvasztott margarin
3 tojás sárgája
5 dkg élesztő 1 kanál liszttel, cukorral felfuttatva
kevés rum 
min. 5-6 dl langyos tej
1 nagy evőkanál zsír
Diótöltelék (1 rúd bejglihez!):
25 dkg darált dió
15 dkg cukor
Máktöltelék (1 rúd bejglihez!):
25 dkg darált mák
1,5 dl tej
15 dkg cukor
+ mindkét töltelékhez:
vaníliás cukor
reszelt citromhéj
mazsola
1-2 szelet alma, amit a felkent töltelékre reszelünk 
Figyelem! A tészta alapanyaga 4 rúdhoz elegendő, a töltelékeké 1-1 rúdhoz (mert nem mindig fele ilyen, fele olyan töltelékű nálunk)

Bejgli – elkészítés:

A lisztet, cukrot, sót, tojássárgákat, margarint összekeverjük a felfuttatott élesztővel, langyos tejjel összeálltjuk és kevés rumot is adunk hozzá (sűrű galuskatészta állagú legyen).
A majdnem kész tésztához még egy nagy kanál hideg zsírt is hozzádolgozunk, hogy elváljon az edény falától.
Kb. 2 órán keresztül kelesztjük letakarva a tésztát, majd 4 részre vágjuk.
A tölteléket előre elkészítjük: A diót, cukrot kevés vízzel összekeverjük, a mákot 1-2 dl tejben felfőzzük és hozzáadjuk a többi hozzávalót, végül kevés almát reszelünk hozzá. A töltelék hideg, kenhető legyen. 
A tésztát kinyújtjuk, egyenletesen elosztjuk a tölteléket, feltekerjük, tepsibe tesszük Egy tepsibe két rúd kerüljön.
A tetejüket  megkenjük tojással.
1 órát kelesztjük, majd kb 1 órát sütjük – 200 °C-ra előmelegített sütőben fél óráig, majd 160 °C-ra visszavéve a hőfokot még fél óráig.
Kb. 20 perc sütés után sütőpapírral letakarjuk.
Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂



4 thoughts on “Az igazi bejgli”