Lepénykenyér
A Blogkóstoló az egyik kedvenc blogos játékom. Lényege, hogy a jelentkezők közül mindenkinek sorsolnak egy párt, akinek a blogjáról el kell készíteni valamit. Mindig izgalmas, hogy ki lesz a párunk, egyezik-e az ízlésünk, ismerjük-e a blogját vagy egy teljesen újat fedezhetünk fel, tudjuk-e ugyanolyan szépre, jóra vagy éppen az eredeti receptet átalakítva egyedire megfőzni/megsütni az ételeket.
A 13. forduló háziasszonya, Janka, a Piroskonyha tulajdonosát, Piroskát sorsolta páromul. Jól szétnéztem nála és több mindent is elmentettem, de a lepénykenyerét még este gyorsan elkészítettem. A tésztát „előírás” szerint gyúrtam össze, a tölteléken azonban variáltam, ez is olyan, hogy bármilyen otthoni maradékból össze lehet hozni.
Lepénykenyér – Hozzávalók (2 db-hoz):
25 dkg liszt
0,8 dl tej
0,7 dl víz
1,5 ek olaj
1 dkg élesztő
1 tk só
pici kristálycukor
a töltelékhez:
1 kis alma
5 dkg sonka
5 dkg reszelt füstölt sajt
Lepénykenyér – Elkészítés:
Meleg tejben egy kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
Hozzáöntjük a liszthez és a sóhoz.
Az olajat és a vizet apránként adagoljuk és simára gyúrjuk a tésztát.
A tésztát négyfelé osztjuk és serpenyő méretű kerek formára nyújtjuk.
A töltelék hozzávalóit apró darabokra vágjuk egyenletesen elosztjuk 2 lapon. A másik két lapot a tetejükre rakjuk és a széleket összelapogatjuk, hogy ne váljanak szét sütés közben.
A serpenyőbe pici olajat öntünk és felmelegítjük, majd belerakjuk a lepényt és mindkét oldalát 2-3 perc alatt átsütjük.
Négyfelé vágva tálaljuk.
Konyhalál Facebook-oldal: itt 🙂
You must be logged in to post a comment.