Lepénykenyér

lepenykenyer

A Blogkóstoló az egyik kedvenc blogos játékom. Lényege, hogy a jelentkezők közül mindenkinek sorsolnak egy párt, akinek a blogjáról el kell készíteni valamit. Mindig izgalmas, hogy ki lesz a párunk, egyezik-e az ízlésünk, ismerjük-e a blogját vagy egy teljesen újat fedezhetünk fel, tudjuk-e ugyanolyan szépre, jóra vagy éppen az eredeti receptet átalakítva egyedire megfőzni/megsütni az ételeket.

A 13. forduló háziasszonya, Janka, a Piroskonyha tulajdonosát, Piroskát sorsolta páromul. Jól szétnéztem nála és több mindent is elmentettem, de a lepénykenyerét még este gyorsan elkészítettem. A tésztát „előírás” szerint gyúrtam össze, a tölteléken azonban variáltam, ez is olyan, hogy bármilyen otthoni maradékból össze lehet hozni.


Lepénykenyér – Hozzávalók (2 db-hoz):

25 dkg liszt

0,8 dl tej

0,7 dl víz

1,5 ek olaj

1 dkg élesztő

1 tk só

pici kristálycukor

a töltelékhez:

1 kis alma

5 dkg sonka

5 dkg reszelt füstölt sajt


Lepénykenyér – Elkészítés:

Meleg tejben egy kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt.

Hozzáöntjük a liszthez és a sóhoz.

Az olajat és a vizet apránként adagoljuk és simára gyúrjuk a tésztát.

A tésztát négyfelé osztjuk és serpenyő méretű kerek formára nyújtjuk.

A töltelék hozzávalóit apró darabokra vágjuk egyenletesen elosztjuk 2 lapon. A másik két lapot a tetejükre rakjuk és a széleket összelapogatjuk, hogy ne váljanak szét sütés közben.

A serpenyőbe pici olajat öntünk és felmelegítjük, majd belerakjuk a lepényt és mindkét oldalát 2-3 perc alatt átsütjük.

Négyfelé vágva tálaljuk.

 

Konyhalál Facebook-oldal: itt 🙂

lepenykenyer

lepenykenyer