Márványos pavlova torta szilva curd-del
Ez is egy olyan sütemény, amit eddig még soha nem kóstoltam, épp itt volt az ideje a bepótlásának.
Anna Pavlova ünnepelt orosz balett-táncosnő volt, aki az 1900-as években társulatával „végigturnézta” az egész földet.
Anna Pavlova és egy muffin „pavlova” |
Amikor 1926-ban Ausztráliában és Új-Zélandon járt, az az év kulturális eseményének számított. Az ő tiszteletére kreálta ezt a légies, könnyed tortát a Wellington Hotel séfje Új-Zélandon. Azóta Ausztrália és Új-Zéland is nemzeti desszertjükként magukénak vallják, amiből állítólag viták is kerekednek.
A világ – eddig – legnagyobb pavlova tortáját Aaron Campbell sütötte 2010-ben 10000 tojásból és 600 kg cukorból. 50 m2-esre sikeredett.
Eredeti változatán tejszínhab van, ami gazdagon meg van szórva valamilyen savanykás gyümölccsel, általában kiwivel.
Hozzávalók:
2 szobahőmérsékletű tojásfehérje
12 dkg porcukor
1 kiskanál ecet
1 evőkanál keményítő
pár csepp ételfesték
szilva curd
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 150 °C-ra.
Kezdjük el felverni a tojásfehérjét. Ha már habos, kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, úgy, hogy minden kanál után kb 2 percig verjük a habot. Az utolsó kanál cukorral adjuk hozzá a keményítőt és az ecetet is. A végén egy fényes, nagyon kemény, tömör habot kapunk.
Óvatosan áttesszük a tepsiről egy tálra és rákanalazzuk a krémet.
a „márványtalan” változat |
Forrás: http://szemiramisz.blogspot.hu/2012/06/malnas-pavlova-torta.html
You must be logged in to post a comment.