Plum-banana curd – szilva-banán krém
Kísérletet teszek a fagyasztó kiürítésére, úgy, hogy addig nem veszek bele semmit, amíg ki nem fogy minden (ez nem szokott sikerülni), így „lett” egy adag felhasználandó szilvám. Mivel a lemon curd és az orange curd annyira bejött, gondoltam, hogy ez sem lesz rossz … és tényleg 🙂
Eredetileg csak szilvából készül, de nekem kicsit kevesebb volt belőle, így egy fél banán is került bele. Ez átvette az ízek felett az „irányítást”, jó kis banános illatú-ízű krém lett, de természetesen ki lehet hagyni és csak szilvából készíteni.
Hozzávalók:
400 g szilva (vagy egy része banán)
125 g cukor (én kb 8-10 dkg-ot tettem bele)
125 g vaj
2 egész tojás
1 tojássárgája
citromlé ízlés szerint
Elkészítés:
A fagyasztott szilvát kiolvasztjuk és meghámozzuk. Ez nagyon egyszerűen megvan, kés sem kell hozzá, csak az ujjainkkal alányúlva lejön rögtön a héja egy darabban.
a szilva húsa és a héja immár külön életet élve |
A cukorral feltesszük főzni a szilvát (és a banánt). Ha megpuhult (kb 10 perc), botmixerrel összeturmixoljuk.
Belekeverjük a vajat és hűlni hagyjuk.
A tojásokat alaposan összekeverve hozzáadjuk a szilvához és alacsony hőfokon folyamatos kevergetés közben addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik a krém.
A végén még adtam hozzá citromlevet, mert túl édesnek találtam.
Lehűtve fogyasztjuk.
5 thoughts on “Plum-banana curd – szilva-banán krém”
You must be logged in to post a comment.
Nálad is „tavaszi hűtő-kamra nagytakarítás” van? Jó kis krém lehet!
Hát, próbálkozom vele, ha így folytatnám, nem férne be a jégtől a kaja a hűtőbe … :DTényleg finom a krém, érdemes kipróbálni, de a narancsosat/citromosat meg egyenesen kötelező! 😉
Hat nekem is folytatnom kellene a megkezdett „projektet”, de most az ibolyakandirozas meg a medvehagyma bezavart 🙂 Azert majd osszekapom magam, lehet meg szilvam is lapul valahol a melyben 🙂
Ezek fontosabbak, ez egyértelmű :PHmm, még sem medvehagymát, sem ibolyát nem ettem :), azt hiszem, sürgősen pótolni kellene a lemaradásomat 🙂
Linda, mindenkepp!!! Szerintem fogod szeretni 🙂