Vajkaramella diós tojáshabbal

 

 

A SAD – Süss! Alkoss! Díszíts! 5. fordulóján a téma a karamell. Utolsó utáni pillanatban sikerült elkészíteni és jelentkezni a játékra ezzel a vajkaramellával.

 

Hozzávalók:
55 g vaj/margarin
215 g barnacukor (nádcukor)
1 tojás
70 g liszt
fél tk só
kis vanília
kis fahéj
a tetejére:
1 tojásfehérje
1/8 tk só
1 ek golden syrup (nálam méz)
100 g porcukor
55 g dió durvára vágva

 

Elkészítés:
A vajat és a cukrot kis lángon felforraljuk, aztán rögtön le is vesszük a tűzről, megvárjuk, míg kihűl.
Egy 18×23-as tepsit kibébelünk sütőpapírral és 180 °C-ra előmelegítem a sütőt.
A kihűlt masszához hozzákeverem a tojássárgát, majd a lisztet és a fahéjat. Itt egy kicsit megijedtem, mert kissé darabos volt a kihűlt masszám, de sütéskor szépen feloldódtak a darabok és egyenletes lett a végeredmény. A masszát beleterítjük a tepsibe.
A tojásfehérjét elkezdjük felverni sóval, amikor már majdnem kész, beletesszük a pocukrot és a golden syrupot (mézet) és azzal verjük fényes tömör habbá. Ezután beleforgatjuk a diót.
Ezt ráterítjük a karamellre.
30 percig sütjük.

 

Konyhalál Facebook oldal, ahol a saját blogbejegyzéseken kívül szoktam hozni érdekes, inspiráló, vicces képeket, dolgokat: itt 🙂

 

Forrás: http://www.sajtkukac.hu/?p=118



4 thoughts on “Vajkaramella diós tojáshabbal”