Epres máglyarakás
Ha szereted a máglyarakást, de szívesen feldobnád valami újdonsággal, az epres változatot mindenképp érdemes kipróbálnod! Az eper üde íze és a klasszikus máglyarakás rétegei különleges harmóniát alkotnak, ami igazán frissítő, gyümölcsös édességet varázsol az asztalra. Ez a recept tökéletes választás egy könnyed desszertnek, ami új színt hoz a hagyományos finomságok közé.
Hozzávalók – Epres máglyarakás
Az alaphoz
25 dkg Ceres Selyem Kalács
5 db tojássárgája
6 dkg cukor
7 dl tej
fél vaníliarúd kikapart magjai
1 csipet só
A középső réteghez
50 dkg eper
4 dkg vaj
A tetejére
4 ek eperlekvár
5 db tojásfehérje
5 dkg cukor
Elkészítés – Epres máglyarakás
Az alaphoz a tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, a vaníliamagokat és a sót. A kalácsot kisebb darabokra vágjuk, és beleforgatjuk a tejes alapba.
A középső réteghez az epreket kicsumázzuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd összekeverjük a vajjal. Használhatunk kiolvasztott, fagyasztott epret is.
Mikor a kalácsdarabok magukba szívták a tejes alapot, a mennyiség felét eloszlatjuk a tepsiben, erre simítjuk az epret, majd jöhet rá a kiflis réteg másik fele. Egyenletesre nyomkodjuk a tetejét, és 180°C-ra előmelegített sütőbe rakjuk 20 percre.
Mikor letelt az idő, megkenjük a 4 evőkanál eperlekvárral, a tojásfehérjét pedig kemény habbá verjük a cukorral, rásimítjuk a megsült epres-kiflis alapra, és visszatoljuk a sütőbe kb. 10 percre, amíg aranybarna színt kap a hab. Mikor langyosra hűlt, már szeletelhetjük is.
A cikket a Ceres ZRt., a Ceres Selyem Kalács gyártója támogatta.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!
You must be logged in to post a comment.