Epres máglyarakás

Epres máglyarakás a Ceres Selyem Kalács felhasználásával

 

Ha szereted a máglyarakást, de szívesen feldobnád valami újdonsággal, az epres változatot mindenképp érdemes kipróbálnod! Az eper üde íze és a klasszikus máglyarakás rétegei különleges harmóniát alkotnak, ami igazán frissítő, gyümölcsös édességet varázsol az asztalra. Ez a recept tökéletes választás egy könnyed desszertnek, ami új színt hoz a hagyományos finomságok közé.

 

Hozzávalók – Epres máglyarakás

Az alaphoz

25 dkg Ceres Selyem Kalács

5 db tojássárgája

6 dkg cukor

7 dl tej

fél vaníliarúd kikapart magjai

1 csipet só

A középső réteghez

50 dkg eper

4 dkg vaj

A tetejére

4 ek eperlekvár

5 db tojásfehérje

5 dkg cukor

 

Elkészítés – Epres máglyarakás

Az alaphoz a tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, a vaníliamagokat és a sót. A kalácsot kisebb darabokra vágjuk, és beleforgatjuk a tejes alapba.

A középső réteghez az epreket kicsumázzuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd összekeverjük a vajjal. Használhatunk kiolvasztott, fagyasztott epret is.

Mikor a kalácsdarabok magukba szívták a tejes alapot, a mennyiség felét eloszlatjuk a tepsiben, erre simítjuk az epret, majd jöhet rá a kiflis réteg másik fele. Egyenletesre nyomkodjuk a tetejét, és 180°C-ra előmelegített sütőbe rakjuk 20 percre.

Mikor letelt az idő, megkenjük a 4 evőkanál eperlekvárral, a tojásfehérjét pedig kemény habbá verjük a cukorral, rásimítjuk a megsült epres-kiflis alapra, és visszatoljuk a sütőbe kb. 10 percre, amíg aranybarna színt kap a hab. Mikor langyosra hűlt, már szeletelhetjük is.

 

A cikket a Ceres ZRt., a Ceres Selyem Kalács gyártója támogatta.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!