Croque Monsieur kenyérfelfújt – a fullos reggeli
Hétköznaponként csak gyorsan félálomban bekaptunk valamit reggelente, hétvégén viszont lassabban indulnak a napok, van időnk a reggelit kiélvezni – és nem mellesleg, elkészíteni is. Ilyenkor jöhet a croque monsieur kenyérfelfújt!
A kannibálok szendvicse
Croque monsieur egy Franciaországból származó melegen tálalt szendvics, amelyet puha szeletelt kenyérből, sonkából és sajtól, béchamel mártással sűrítve készítenek serpenyőben.
A neve a croque (ropogós) és a monsieur (úriember) szavakból áll. De miért is? Az 1910-es évek környékén, egy párizsi kávéházban, a Le Bel Age-ben Michel Lunarca tulajdonos bagetthiány miatt szeletelt szendvicskenyérbe tett húst és sajtot, ropogósra sütötte és így tálalta fel a vendégeknek. Egyikük megkérdezte, hogy de hát milyen hús van benne? Erre azt felelte: „de la viande du Monsieur!” vagyis egy úr húsa. Ez annyira tetszett a vendégeknek, hogy másnaptól mindenki ropogós urat, vagyis Croque Monsieur-t rendelt. Innen már csak egy lépés volt a női változat, a Croque Madame, ami ugyanez, csak egy tükörtojással a tetején, ami egy női kalapot szimbolizál.
1918-ban már írásos nyoma is volt ennek az ételnek – Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című művében említette meg.
Most kicsit módosított változata készült, a croque monsieur kenyérfelfújt.
Hozzávalók – Croque monsieur kenyérfelfújt
40 dkg Ceres Vajas toast kenyér
2 – 3 szelet sonka
Az öntethez:
4 tojás
4 dl tej
1,5 dl tejszín
só
bors
2 csipet szerecsendió
3 csipet bors
20 dkg cheddar sajt
1 tk dijoni mustár
Elkészítés – Croque monsieur kenyérfelfújt
A kenyeret felkockázzuk és egy jénai tálba szórjuk.
A sonkát is felkockázzuk, ez mehet a kenyérkockák tetejére.
A sajtot lereszeljük vagy apróra vágjuk.
Az öntethez összekeverjük a többi hozzávalót és egyenletes meglocsoljuk vele a kenyérkockákat.
A végén megszórjuk sajttal.
180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
A cikket a Ceres Zrt. támogatta, a Ceres Vajas toast kenyér gyártója.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!
You must be logged in to post a comment.