Lakjunk jól! – Ezektől lesz használhatatlan egy konyha

 

 

Mindenkinek megvannak az elképzelései, hogy milyen konyhát szeretne magának, aztán sok esetben ott a valóság, hogy az adott lehetőségekből milyet lehet kihozni, azaz sokféle kompromisszumra is kényszerülhetünk. Ha mi terveztetjük és építtetjük magunknak a házunkat és viszonylag szabadak a lehetőségeink anyagilag és térbelileg, akkor is előfordulhat, hogy az alapos átgondolás után is olyan döntést hozunk, amelyet később más máshogy csinálnánk, mert a mi szokásainknak nem lett teljes mértékben megfelelő.

A lakásvásárlást megelőző nézelődés során is rengeteg konyhát láttam (legalább képeken) és nagyon sok olyan volt, amire én azt mondtam, hogy ez így nem praktikus, lehetett volna másképp is. Nem vagyok lakberendezési szakember, de azt azért tudom, hogy meg van adva a munkafolyamatok sorrendje, amit aztán vagy figyelembe vesznek a tervezéskor vagy nem, de ezek véleményem szerint főként az elegendő hellyel rendelkező konyhákban igazán megvalósíthatók. A kisebbekbe valahogy be kell zsúfolni minél több tárolóhelyet és munkafelületet úgy, hogy minél több helyünk maradjon mozogni is. Mission impossibile?

 

Az alábbiakban összeszedtem néhány olyan tipikus elrendezést, megoldást, ami számomra nem praktikus, ha nem is teszik használhatatlanná a konyhát, de mindenesetre lehetne jobb megoldást is választani helyettük.

 

Egy kis felület – egy gép – egy kis felület

Azt hiszem, nem vagyok egyedül azzal, hogy bármekkora munkafelület (ami sokszor tárolófelület is egyben) kicsi. Ha ezt felszabdalják úgy, hogy egy egységnyi felület (40-60 cm) után jön egy mosogató, majd megint egy kicsi felület, majd tűzhely, majd megint egy kicsi felület, akkor nincs egy összefüggőbb terület, ahol rendesen dolgozni lehetne. Ha a rendelkezésre álló terület két szélére kerülne a mosogató és a tűzhely, akkor egy „hatalmas” munkafelület maradna.

 

U-alakú amerikai konyhában a középen, a fő helyen a tűzhely vagy éppen a mosogató van

A mosogató és a tűzhely nálam összekapcsolódik a „kupival” és a nem teljes tisztasággal. Mármint nyilván takarítunk, de használat közben sem a tűzhely, sem a mosogató nem egy steril rész. Ha a nappaliban a kanapén ülök, akkor sokkal jobb egy tiszta, üres pultot nézni, mint egy koszos edényekkel teli mosogatót nézni, számomra sokkal praktikusabb, ha a mosogató és a tűzhely is félreesőbb helyen van, az „U” két szárán.

 

Konyhaszigetben mosogató

Sok helyen úgy oldják meg, hogy a konyhasziget egyben az étkezőasztal/reggelizőasztal is bárszékekkel. A konyhasziget alapvetően tetszik és praktikusnak is találom. Kivéve, ha oda van beépítve a mosogató. Ekkor a mosogató a nappali felé néz, szintén szem előtt vannak a koszos edények. De mondjuk reggelizni sem lenne kedvem a mosogatószivacs, mosogatószer, kifröccsenő víz társaságában. A tűzhelyet inkább el tudom képzelni a szigeten, de ha én rendezném be a konyhát, akkor a szigeten csak előkészítő rész lenne.

 

A mosogató nem mindkét tálcája mély vagy csak egy tálcája van; túl kicsi a medencéje

Nincs mosogatógépem, valószínűleg ezért látom problémának azt, ha egy mosogatónak csak az egyik tálcája mély, a másik lapos. Vagy pláne, hogy csak egy tálcája van. Nagy „építkező” vagyok a mély tálcában, mert utálom elpakolni a tiszta edényeket, de a lapos tálcánál vagy a kis edényszárító tálcáknál mindig attól félek, hogy ledől a „torony”.

Bárszék

Nincs hely a lábaknak – van, ahol a comboknak, van, ahol a térdnek, van, ahol egyiknek sem igazán. Erről már írtam bővebben a Mire jó a konyhai bárszék? Semmire? című cikkemben.

Nincs elég konnektor

Konnektorból sosincs elég, vagy ha van elég, az nem ott van, ahol kellene. És valószínűleg egyre több olyan gépünk, eszközünk lesz, amihez még plusz helyek kellenének.

 

Titeket zavarnak a fent említett dolgok? Van, amit a saját konyhátokban máshogy terveznétek meg? Írjátok meg kommentben!

 

Ez is érdekelhet: Lakjunk jól! – A lakáskeresés

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!