Szerintem – Mire jó a konyhai bárszék? Semmire?

konyhai barszek

 

Még jó régen elkezdett érdekelni a lakberendezés, persze csak olyan szinten, hogy mi mutatna jól a kis lakásomban. De ez csak addig jutott, hogy nézegettem a Lakáskultúrát (uramisten, de öreg vagyok, akkor még nem a neten böngésztünk!) és aztán nem valósítottam meg kb. semmit. Aztán beláttam, hogy ehhez tehetségem sincs, de bátorságom se, hogy a képeken látottakhoz nekilássak.

Szóval így kell olvasni a bárszékekről szóló bejegyzésemet, semmi szakmaiság nincs benne, csak mint „user” elmélkedek.

 

Nagyon sok konyhában látok bárszékeket, de nem tudom, használja-e valaki ezeket. Én nem tennék a konyhámba.

Miért?

 

Nem arról van szó, hogy nem tetszik, mert általában kifejezetten tetszenek, csak éppen a legtöbb megoldást egyáltalán nem látom praktikusnak.

Ha elmegyünk egy vendéglátóhelyre és csak bárszékre lehet ülni, én azon mindig feszengek. Valahogy nem is érzem magam jól magasabban, mint egy normál szék ülőfelülete, de inkább a felszállással és elhelyezkedéssel van probléma.

Amelyik bárszéknek 4 lába van, arra csak úgy tudsz felülni, hogy kijjebb húzod az asztaltól, viszont ha már rajta ülsz, nem tudod behúzni magad kellő távolságra. Amelyik forgólábas, ott lehet trükközni, hogy az asztalnak oldalt fordítod a széket, belehuppansz, majd az asztal lapját fogva beforgatod magad a jó irányba, de valahogy elsőre sose jön össze nekem a megfelelő pozíció. Az összecsukható bárszékekről inkább nem is beszélek, az nekem már az életveszélyt jelenti. 😀 Juj, a háromlábúval meg hatalmasakat lehet zakózni, általános iskolában ültünk ilyen (normál magasságú) háromlábú stokikon, amin nyilván hintáztunk is néha, de te ne tedd! 🙂 

konyhai barszek

Valamiért a bárszékek többségét minimális háttámlával tervezik vagy rosszabb esetben úgy, mint egy hokedlit, támla nélkül. Ez a magasban még jobban fokozza a bizonytalanságot. Plusz egy jó vacsora után jól esik elégedetten hátradőlni az asztalnál és úgy beszélgetni, de itt csak görnyedezve vagy szögegyenes háttal lehetne megtenni.

konyhai barszek

A konyhák nagy részében azt látom, hogy ott a pult, mögötte a bárszék, de nem hagynak (elegendő) helyet a lábaknak. Nem gondolom, hogy nagy terpeszben olyan kényelmes lehet reggelizni, pláne, hogy ha egynél többen terpesztünk, akkor el sem férnénk egymás mellett.

konyhai barszek

És van, ahová az ember combját sem tervezték be. Nem is értem…

konyhai barszek

Ha van mellette étkezőasztal is (nem külön helyiségben, hanem konkrétan mellette), akkor aztán tényleg nem értem a funkcióját.

konyhai barszek

Azt hiszem, az egyértelmű, hogy nem gyerekbarát megoldás, nem tudnak felülni, leszállni, de rajta maradni sem, mivel a normál székekről is képesek lepotyogni, csak így nagyobb a becsapódás.

konyhai barszek

Sokszor csak úgy lerogyunk a székre, amikor hazaérünk fáradtan, na a bárszék lerogyásra totálisan alkalmatlan.

Ha sorban egymás mellett van mondjuk egy négytagú családnak a helye, akkor az valahogy nem csábít beszélgetésre, mindenki csak előre tud nézni – ami jó esetben nem a falat jelenti húsz centivel az arcuk előtt.

konyhai barszek

Arra viszont tartanék egy bárszéket, ha megfelelő a pult kialakítása, hogy egyes konyhai műveleteket esetleg ülve is lehessen végezni.

 

Nálatok van bárpult? Szeretitek, használjátok? Cáfoljátok meg az bárszék-ellenszenves gondolataimat!

 

Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂