Fagyaszd le a nyarat! – gyümölcsfagyasztási kisokos

gyumolcsfagyasztasi kisokos

 

Amikor a tavasz kezd a vége felé járni, már alig várjuk, hogy megjelenjenek az első eprek. Még csak színük van, ízük nem igazán, de lelkesen vásároljuk a kis dobozkákban méregdrágán. Aztán pár hét múlva olyan hirtelen „borul ránk” az összes gyümölcs, hogy nem győzzük enni őket, főleg, ha a saját kertünkben teremnek.

Milyen jó lenne, ha ezek szépen elosztva érnének egész évben! Mivel sajnos a természet nem így találta ki, ezeket valamilyen formában tartósítanunk kell, ha télen is élvezni akarjuk az ízeket.

Lehet őket befőzni, lekvárt készíteni belőlük, aszalni – de a nyári hőségben nem feltétlenül ezek a kedvenc tevékenységeink a forró konyhában. A legegyszerűbb és leggyorsabb lehetőség a fagyasztás.

A fagyasztás technikáját az amerikai Clarence Birdseye-nek köszönhetjük, aki az eszkimók tanulmányozása során figyelt fel arra még 1920-ban, hogy ha a zöldségeket és gyümölcsöket hirtelen lehűtik, akkor nem alakulnak ki azok a nagy jégkristályok, amelyek az étel sejtfalait tönkreteszik. A legideálisabb hőmérséklet az élelmiszerek mélyhűtésére a -18 fok.

A fagyasztás során megmaradnak azok a tápanyagok és vitaminok, melyek jó része befőzéskor eltűnik.

 

Hogyan fagyasszuk a gyümölcsöket?

Vannak jól fagyasztható gyümölcsök, mint a meggy, cseresznye, sárgabarack, alma, körte, szilva, ringló, a kemény sárgadinnye, ribizli, vannak olyanok, amik fagyaszthatók, de kiengedve kissé „megpunnyadnak”, már nem ugyanolyan lesz az állaguk, mint az eper és a málna és vannak, amelyekkel nem érdemes próbálkozni, mint a görögdinnye, szőlő, narancs, mandarin, grapefruit.

Legyenek a gyümölcsök megmosva és megszárítva.

A magos gyümölcsöket ki kell magozni. Egyrészt mert félig fagyottan elég nehézkes lenne, másrészt mert a gyümölcs átveheti a mag kesernyés ízét.

Érdemes a gyümölcsöket először egy tálcára rakva fagyasztani és ezután zacskózni vagy dobozolni. Így nem fognak összefagyni egy tömbbé, hanem szemenként tudjuk majd használni.

Akkora egységekben tároljuk, ahogyan feltehetően fel fogjuk majd használni.

A zacskókra, dobozokra írjuk rá, hogy mit tartalmaz és mikor tettük el. Aki nagyon precíz, listát is vezethet a fagyasztó tartalmáról.

Fagyasztásra porciózáskor jól hasznosíthatók például a kis joghurtos, tejfölösdobozok is, de a legjobb helykihasználás és a legrendezettebb hűtő érdekében érdemes a gyümölcsleves/tejes tégladobozokat használni. Vágjuk le a felső részét a szükséges méretűre, mossuk ki, állítsunk bele egy nejlonzacskót és mehet bele a gyümölcs.

Nem csak egészben lehet fagyasztani a gyümölcsöket, hanem pürésítve is. Így kevesebb helyet foglalnak és nagyon jól használhatóak később például öntetekbe, krémekbe is. Így olyanok is fagyaszthatók, mint például a körte vagy az őszibarack.

A szőlő fagyasztása maga a szőlő élvezetéért nem ajánlott, de ha szemenként eltesszük és ezt rakjuk pl. borokba, koktélokba, lehűti az italt anélkül, hogy felvizezné azt, mint a jégkocka.

Ha kiolvasztásra kerül sor, akkor pedig egy éjszakával előtte tegyük a gyümölcsöt a hűtőszekrény normál részébe. Így elkerülhetjük, hogy a nagy melegben esetleg a baktériumok elszaporodjanak.

 

Olvasd el ezt is: Tudtad, hogy ezek az ételek is lefagyaszthatók?

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!