Paleo? Vegán? Gluténmentes? Fúj, én azt biztos nem eszem meg!

 

Érdekes jelenségre figyeltem fel a blogomon megosztott receptekkel kapcsolatban. Ha már a recept címében feltűnik, hogy valamitől mentes vagy valamilyen étrendnek megfelel, akkor az rengeteg emberből valamiféle ellenállást vált ki, aminek hangot is adnak kommentekben: „én tuti nem fogok füvet legelni”, „nagyanyám is evett glutént, semmi baja nem volt, én is eszem”, „mi ez az ősemberes hülyeség, az tuti nem főzött” stb-stb.

Én most nagyjából mindenevő vagyok, van olyan alapanyag, amiből kevesebbet fogyasztok, mint korábban. Volt viszont olyan időszak, amikor egy időre teljesen elhagytam bizonyos összetevőket, tojást, búzát, tejtermékeket stb.

Ezekben az időkben (is) született több olyan recept nálam, ami ilyen-olyan mentes. Mivel ezeknek az ételeknek az elkészítésénél számomra fő szempont volt, hogy mondjuk, ne legyen benne búzaliszt, feltételezem, hogy mások is keresnek így recepteket, így a megtalálásukban segítséget nyújtva a recept nevében is jeleztem, hogy ez gluténmentes. Sok esetben ezek abszolút „normál” kaják, tehát abszolút hétköznapi hozzávalók, csak éppen nincs bennünk semmi búzalisztes cucc, de már megy is a fujjogás, hogy húúú, gluténmentes, én olyat nem eszem!

Van egy szomorú hírem: de, eszel.

Mert eszel mondjuk, almát, tojásrántottát, sült húst krumplival, iszol hozzá bort. Annyira nem rosszak, ugye? Pedig gluténmentesek! (fúúúúúúúúúúúú!)

A „mentesség” folyományaként lett, hogy valamelyik recept vegán lett, valamelyik meg éppen a paleo diétának is megfelelt. Nekem ugyan tök mindegy, ettől ugye nem lesz se jobb, se rosszabb az az étel, viszont aki ezeket az étrendeket követi, azoknak ez egy nagyon lényeges információ.

De ami miatt én ezeket a „mentes”, „diétás” ételeket szeretem, az az, hogy egy csomó új hozzávalót, ételt ki lehet próbálni. Mert mondjuk, a mandulaliszt gluténmentes, de baromi finom. A kókusztej laktózmentes, a kókuszízt szeretem, tuti, hogy nem rossz! És még van egy csomó minden, ami új íz és nagyon tetszik. Persze van olyan is, ami meg nem, de a tökfőzeléket, meg a pacalt sem szeretem, mindenféle ételek között van, ami ízlik és van, ami nem.

Azt gondolom, hogy nem paleós létedre szereted a sült húst, nem vegán létedre a sült krumplit, nem gluténérzékeny létedre a majonézes kukoricasalátát, nem laktózérzékeny létedre a gulyáslevest.

Akkor miért rossz, ha valami „mentes”?

 

Olvasd el ezeket is:

A gyerekszülés környezetszennyező – sok gyerekkel nem lehetsz vegán?

Szerintem – és akkor mi van, ha én „divatból” diétázom?

Szerintem – gyilkos a csirkét vágó nagymama?

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂