Mi fán terem a mézbor?

Mezbor

 

Mézbor?! Az meg mi? És hogy csinálják? Merültek fel bennem a kérdések, amikor először találkoztam a Kozma Zsolt és Kozma Tünde által készített mézborokkal.
Mindenki tudja, hogy a bor szőlőből készül (a tablettásakat ne soroljuk bor kategóriába…). Vagy mégsem? Készülhet másból is, például az eperbor nagy kedvencem, de kóstoltam már többféle gyümölcs borát. De mézborról korábban még nem is hallottam. Pedig, mint kiderült, a mézbor nem is újdonság, hanem nagyon is régi „találmány”, csak éppen feledésbe merült.
A Kozma testvérpár a gyümölcsborok készítése után vágott bele a mézborozásba, az általuk megalapított Pannon Mézbor Manufaktúrában Zsolt a nagy kísérletező, az ízek megálmodója, Tünde pedig biológusként és élelmiszerbiztonsági mérnökként szaktudásával támogatja a folyamatokat.
Kíváncsi voltam, hogyan vágtak bele a mézbor készítésébe, honnan jött egyáltalán a mézborhoz az ötlet, na és hogy tulajdonképpen mi fán terem az a mézbor.

 

Mezbor

 

Mindenki tudja, hogy a szőlőből készült borhoz leszüretelik a szőlőt, kipréselik, lesz a must, erjed, majd a bor. De mézből hogyan lesz bor?

Tünde és Zsolt: Erre a kérdésre a szőlőbor kedvelői biztosan felhördülnek, mert szerintük a bor csak szőlőből lehet. Utóbbi időkben viszont a gyümölcsborok lényeges teret nyertek az alkoholos italok piacán. Sokan megszerették és keresik. Mára a gyümölcs”bor” elnevezés nem számít szentségtörésnek a kezdetekhez képest. Most a mézborok ugyanezen út elején tartanak. A hagyományos mézborok kizárólag méz erjesztésével készülnek, melyhez az alapanyag „szüretelését” a rendkívül szorgos méhecskéknek köszönhetjük. Préselésre itt nincs szükség, ellenben a „must” előkészítésére igen. Mivel a méz 75-80% cukortartalommal rendelkezik, az erjeszthetőség kedvéért muszáj a megfelelő szintre felhígítani. Alapesetben forrásvizet szoktak használni a lehető legtisztább íz elérése érdekében. Ezt követően pedig az erjesztőgombáké lesz a főszerep, akik nélkül nem élvezhetnénk az erjesztett méz különleges harmóniáját.

 

Milyen íze van a mézbornak, mihez hasonlítható?

Zsolt: Igen nehéz definiálni. Én azt szoktam mondani, hogy egyedi íz-élménnyel tudnak szolgálni. Nem sör, nem szőlőbor. Egy régi, de mégis új italkategória.

Minden italunknak külön személyiséget adtunk, így mindenki tud azonosulni a hozzá legközelebb állóval.

Például natúr akác mézborunknál pusztán az akácméz lágyságával, selymességével lehet találkozni. Egy igazán könnyed, édeskés ital.

Nagyon sok múlik az elkészítés módján, és a felhasznált alapanyagokon. Ahogy a szőlőboroknál, Tramini és Tramini között is tapasztalható különbség, úgy itt szintén felfedezhető akácmézbor és akácmézbor között.

 

Ez egy újdonság?

Zsolt: Valójában nem az. Egy ősi ital, egy több ezeréves hagyomány, ami sajnos kiveszett a köztudatból az utóbbi 100 évben. A 2 világháború és azokat követő helyreállítási időszak nem kedvezett ezeknek a drága alapanyagú italoknak. A méz ma sem olcsó. Viszont ma már a kulináris élvezetek igencsak előtérbe kerültek mindenhol. Szóval itt az ideje, hogy méltó módon visszatérjenek a mézborok is!

 

Mezbor

 

Hogy jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozzatok?

Zsolt: Nagyjából 10 évvel ezelőtt kezdtem hobbiként gyümölcsborokkal foglalkozni.

Még gyerekkoromban édesanyám készített házilag meggybort, melyből természetesen elcsentem 1-2 decit, talán többet is. De ki emlékszik már arra 🙂 Nagyon édes volt, de ízlett. Később megörököltem egy 15 literes üvegballont, majd a következő nyáron páromék meggyfája tele volt nagy szemű, ropogós meggyel. Mivel a boltokban akkoriban nem láttam sehol meggybort, gondoltam, miért ne csinálhatnék. Igen kezdetleges módon álltam neki, de szerencsére a család segített. Kézzel magozni és összenyomkodni, zsákban préselni maga volt az álom… Pár hónappal később, mikor elkészült és megkóstoltuk, annyira tetszett mindenkinek, hogy úgy döntöttünk, megérte azt a kemény munkát.

Következő évben kaptam szülinapomra egy faberakásos szőlőprést, amit párom gondosan felújított. Nagyapja öröksége volt, és nekem adták. Nagyon örültem neki, de eszmei értékét tekintve alig akartam elfogadni. Végül azért meggyőztek, és azon a nyáron újra készült meggybor. Milyen jó volt végre azzal préselni! Persze a magozást nem lehetett megúszni.

Sosem szerettem az előre elkészített recepteket, így ekkor már kísérleteztem. Készült rumos, borpárlatos, és sima meggybor. Majd az elkövetkezendő években mindenféle gyümölcsöt használtam, sőt rizst, gyömbért és virágokat is. Levendulás bodzás akácmézborunk koncepciója ekkor született meg. Egyik nap gondoltam egyet, és elképzelve a levendulavirágot a bodzavirággal karöltve, egy igen kellemes elegyet tudtam érezni az orromban, de csak képzeletben. A család reakciója az volt, hogy ne viccelj, fúj, azok nem illenek össze. Mikor elkészült és elnyerte mindenki tetszését, mit is mondhattak volna: „ugye, megmondtuk, hogy ez nagyon jó párosítás” 😀 Ekkor kezdtem felfedezni, hogy a különböző illatokat, ízeket össze tudom párosítani fejben.

Na és a mézbor. Sehol nem találkoztam vele, de szerettem kísérletezni. Ahogy mindenki, aki próbálta már, mézet a vízzel felhígítottam és adtam hozzá fajélesztőt, majd vártam. Jó sokat vártam. Talán 1 év is eltelt, mire hozzányúltam. Sosem tisztult le rendesen, ellenben igen érdekes íze volt. Úgy gondoltam, ebben szabadon engedhetem a fantáziámat.

Tünde: Már középiskolás koromban tudtam, hogy a mikrobiológia érdekel a legjobban, ezért is indultam ebbe az irányba a tanulmányaimmal, és először biológusként, majd élelmiszerbiztonsági mérnökként végeztem. Már a szakdolgozatomban is az erjesztési folyamatokra koncentráltam, növényi joghurt fejlesztésébe kezdtem. Ahogyan testvéremben körvonalazódott a gyümölcsboros, majd a mézboros irány,  szívesen láttam el szakmai tanácsokkal, ha szüksége volt rá. Így amikor a vállalkozás gondolata felmerült, örömmel csatlakoztam, hogy közösen alakítsuk ki a kis családi manufaktúránkat a család minden tagjának segédkezésével.

 

Mezbor

 

Mióta csináljátok?

Zsolt: Családi manufaktúránk idén alakult, és július vége óta értékesítünk. Szóval nagyon újak vagyunk.

 

Voltak/vannak nehézségek a mézbor előállításával kapcsolatban?

Zsolt: Természetesen sosem lesz egy egyszerű művelet. Rengeteg gátló enzim, és túl kevés esszenciális tápanyag van jelen az erjesztő fajok számára. Olyan minőségűt nehéz alkotni, amivel az ember már határozottan oda mer állni társai elé. Szerencsére testvérem hatalmas szakmai támogatást tud adni. Így nincs akadálya később új élesztőtörzseket, gyártási technológiákat kifejleszteni.

Tünde: Szerencsére élelmiszerbiztonsági szempontból nem tartozik a kockázatos termékek közé a mézbor, de annál nagyobb kihívást jelent termékfejlesztési oldalról. Ínyencként különösen élvezem a testvérem által kigondolt különleges ízkombinációkat.

 

Mezbor

 

Milyen terveitek vannak? Új ízek, új termékek…?

Zsolt: Egyelőre csak a mézborokban gondolkodunk, mint fő profil, hiszen önmagában ez a világ még számos lehetőséget rejt magában. Rengeteg recept ötletünk van, melyek megvalósításra várnak. Évente 1-2 újdonsággal szeretnénk kedveskedni az érdeklődőknek.

Tünde: Egyedi ízvilágú mézboraink komplex ízélményt nyújtanak akár egy többfogásos menü bármely eleméhez, kezdve az előétellel egészen a desszertig. De önmagukban, desszertként fogyasztva is megállják a helyüket. Tulajdonképpen bármilyen alkalmat különlegessé tudnak varázsolni, legyen szó családi alkalmakról, lánybúcsúról vagy akár céges eseményekről. Egyedi ajándékul szolgálhatnak baráti társaságokban, de akár egy esküvőn is. A közeljövőben, ha minden a terveink szerint alakul, egy egyedi programsorozattal lepjük meg a fogyasztóinkat, amelynek részleteiről most még nem árulhatunk el sokat. Annyi bizonyos, hogy újabb lehetőséget adunk számukra a mézboraink nyújtotta ízkavalkád élvezetére. A részletekről a közösségi médian osztunk majd meg bővebb információkat.

 

Mezbor

 

Mi jellemzi a mézboraitokat, mitől egyediek?

Zsolt: A megismertetés hatékonyabb eszközeként a fiatalos, lendületes formát választottuk, melyet a címke designja és az arany mézbor családunk tagjai hivatottak tükrözni. Megjelenésben fontosnak tartottuk az eleganciát, letisztultságot, de egy pici játékosságot is igyekeztünk belecsempészni a 6szög motívumokkal.

Munkánkkal egyúttal példát is szeretnénk mutatni a feltörekvő generáció számára, hogy motiváltabbak legyenek nemcsak az új értékek teremtéséhez, hanem a már meglévők ápolásához is. Úgy gondoljuk, a hagyományokra mindig szükség van, mert általuk nem feledjük el a múltunk hibáit és erényeit. Ötletül szolgálhatnak új hagyományok, értékek kialakításához, rendszert adnak az életünknek, és ami a legfontosabb; közösségformáló szerepük van.

Tünde: Állandó csomagkoncepcióinkat is a hagyományőrzés és a fiatalos, modern szemléletmód formálták. Hagyomány csomagunkban fogyasztóink a világhírű magyar akácméz és a szintén hazánkra oly jellemző levendula, illetve bodza ízvilágával találkozhatnak. Gourmet csomagunkban pedig az aszúra emlékeztető, ugyanakkor mégis egyedi aromavilággal rendelkező füge-sárgabarack virágmézborunkat, és párjaként pedig levendulás-bodzás akácmézborunkat ajánljuk az igazán ínyencek számára.

Karácsonyra exkluzív csomagokat állítottunk össze, amelyekben mézboraink mellett szintén kézműves desszerteket találhatnak majd vásárlóink.

 

Mezbor

 

A bejegyzést a Pannon Mézbor Manufaktúra támogatta. A mézborokat megrendelheted a Pannon Mézbor honlapján. A Manufaktúrát követheted a Facebook– és az Instagram-oldalukon is.

 

 



1 thought on “Mi fán terem a mézbor?”

  • A mézbor mindig is megtalálható volt a termelő méhészek termékpalettáján – főként a kisebb méhészetekén. Az, hogy nem „annyira” ismertek, inkább köszönhető a marketing hiányának, valamint annak, hogy a mézbort nem lehet olcsón adni az alapanyag drágasága miatt… Ezért a méhészek kis mennyiségben, tönnnyire saját felhasználásra készítik. Ami csak újabb érv amellett, hogy az ember fia méhész legyen 😀