Tudtad, hogy akkor is korog a gyomrunk, amikor tele van?

 

A gyomorkorgás az a hang, ami kifejezetten arra speciálizálódott, hogy a legnagyobb áhítatos csöndben, a lehető legkínosabb helyzetben szólaljon meg, lehetőleg minél jobban elnyújtva és minél inkább megcifrázva.

Ha korog a gyomrunk, akkor azt mondjuk, hogy éhesek vagyunk, de ez így ebben a formában nem teljesen igaz, ugyanis akkor is korog, amikor tele a pocak.

Az étel egy hosszú csőben, vagyis a bélrendszerünkben vándorol végig a testünkben az emésztés során, a haladást a belek perisztaltikus mozgásának köszönhetjük – ez nagyjából olyasmi, mint ahogy a giliszták haladnak, az izmok ritmikus összehúzódásából adódik.

A rágás után nem sokkal az étel pépes állagúvá válik, amiben gáz-/légbuborékok is vannak. Egyrészt azért, mert levegőt nyelünk evés közben, másrészt a különböző ételek emésztése során képződnek különféle gázok.

A gyomorkorgás tulajdonképpen ezeknek a buborékoknak a mozgásának a hangja. Ezek a buborékok tehát az étellel együtt mozognak, ami azt jelenti, hogy „teli hassal” is korog a gyomrunk. De miért nem halljuk? Pont a teli has miatt, ugyanis ilyenkor az étellel „le van szigetelve” a „rendszer”.

Felmerül a kérdés, hogy ha viszont üres a gyomrunk, akkor miért működik ez a perisztaltika, ha nincs is mit továbbítani?

Amikor üresedik a bélrendszer, akkor valóban leáll a perisztaltika, pihen a szervezet, viszont elkezd egy hormon termelődni, amiből körülbelül 2 óra alatt gyűlik össze annyi, hogy üzenetet küld az agynak: „helló, kéne egy kis utánpótlás!”. Erre az agy visszakapcsolja a bélmozgást, amitől elkezdünk éhséget érezni, de megindulnak a légbuborékok is, amik most már szabadon koncertezhetnek és mi (és a társaságunk) is vígan hallgathatjuk, nem állja a hang útját semmi. Egy-egy „koncert” 10-20 percig tart, aztán ha nem jön kaja, kb. egy fél óra múlva újra kezdődik.

 

Olvasd el ezeket is:

Agyfagyás – ezért érezzük egy nagy adag fagyi után

Böjtölsz? Egyél hódot, mert az hal!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 

 

 

Forrás: Index