Strandkajapara – így éld túl a strandon evést

 

Mit csinál a magyar ember a strandon? Eszik. Jó-jó, meg pancsol is. Mellékesen.

Nem tudom, hogy hogy alakult ez így, de az utazás és a strand összefügg az evéssel, nem véletlenül kerülnek elő a vonatra szállás után rögtön a rántott húsos szendvicsek, a strandra meg jól megpakolt hűtőtáskával „kell” menni.

Vagy ott a strandbüfé, ami lángossal, hamburgerrel, hekkel, főtt kukoricával, palacsintával, fagyival. Kihagytam valamit? Nem sok mindent, általában ezek biztosan benne vannak a standard kínálatban.

Amíg az éttermekkel kapcsolatosan elég komolyak az elvárásaink, a strandbüfékkel valahogy megengedőbbek vagyunk: nem mindig 100%-os a tisztaság vagy az ételek minősége sem kifejezetten ötcsillagos, de ezek felett nagyjából szemet hunyva mégis megrendeljük, amit megkívánunk.

Mi a minimális elvárás a büfékkel szemben?

Ha első ránézésre is azt állapítjuk meg, hogy a hely nem tiszta, rendezett, akkor álljunk tovább. Hidd el, közelebb menve, alaposabban megnézve még undorítóbb lesz…

Ha átható olajszag terjeng a büfé körül, akkor az azt jelenti, hogy nem cserélik időben a sütőolajat, kerüljük el inkább. Nem akarod te azt a lángost vagy hekket megenni…

Hogy biztosra menjünk, csak forró (frissen sütött) vagy hidegen tárolt ételeket rendeljünk.

Ha azt látjuk, hogy a kiszolgáló kézzel nyúl a pénzhez, majd utána az ételhez is, inkább hagyjuk ki az ott étkezést.

És ez ránk is vonatkozik. A strandon rengeteg szennyeződés éri a kezünket fürdés és napozás közben, mossunk kezet, mielőtt az ételhez nyúlunk, mert ugye nem csak más lehet a hibás…

Persze nem kell a büfékben ennünk, vihetünk otthonról is ennivalót. De milyet?

Elsősorban olyat, ami nem romlik gyorsan, tehát nincs benne tejtermék, nyers tojás, nyers hús vagy hal. Különben a medence helyett lehet, hogy egy sokkal kisebb helyiségben fogod tölteni a napodat.

Könnyen lehet csomagolni, dobozolni. Nem folyik ki, egy kis rázkódás-cipelés után is gusztusos marad.

Ami hidegen is finom és szívesen eszed úgy.

Amit kényelmesen lehet fogyasztani, tehát nem kell hozzá kés-villa, nem leszel nyakig maszatos, a legjobb, ha egy-egy falatban gyorsan be lehet lapátolni.

Én a vinni kívánt vizet/üdítőt mindig lefagyasztom és odateszem az ételek mellé. Így azok jobban elállnak, a víz pedig sokáig hideg marad. És nem kell feleslegesen jégakkut cipelni.

A strandbüfében sokféle étel kapható, de gyümölcs valamiért nem, pedig a nagy hőségben a folyadék után szinte az esik a legjobban. Barack, alma, dinnye felkockázva, meggy… Na meg hosszában felcsíkozott répának is nagy keletje van nálunk.

 

Strandra ajánlott nassolnivalók receptjei:

Egyszerű gombás táska

Szuperpuha sajtos pogácsa

Kevert almás sütemény

Almás zabfalatok

Citromos nápolyi házilag

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂