A kávé öl – gondolta a svéd király és ezt emberkísérlettel próbálta bebizonyítani

 

A kávé az 1600-as évek végén érkezett Svédországba, ahol az emberek igen hamar rákaptak az ízére és nagy kávérajongók lettek. Kivéve a királyok, aki úgy vélték, nem jó hatással van a népükre. Így elkezdtek tenni ellene.

Először Adolf Frigyes király vetett ki rá adót 1756-ban, akik pedig nem fizették rendesen, azoktól elkobozták a kávésbögréiket és a csészealjaikat. Később teljesen be is tiltotta a fogyasztását.

Majd jött a fia, III. Gusztáv, aki szintén nem állhatta a kávét, de ő már kísérleti úton szerette volna bizonyítani azt, hogy a kávé méreg. Erre pedig mi sem jobb módszer, mint az emberkísérlet: aki sok kávét iszik, az meghal.

Mivel nem meglepő módon kevés önként jelentkező akadt az „életfogytig” tartó kísérletre, így a halálra ítéltek között talált alanyokat a király, méghozzá egy ikerpárt, akik a büntetés enyhítéseként így tényleg életfogytosok lettek. Egyikőjüknek vedelnie kellett kávét, méghozzá napi három kannával, a másikuk volt a kontrollcsoport, aki ugyanennyi teát ivott.

Hamarosan be is következett a halál – mondjuk nem a kávéivóé, hanem először a svéd királyé, aki merénylet áldozata lett, majd két, a kísérletet kontrolláló orvos is „kihalt” az ikerpár mellől, ők viszont vígan éldegéltek tovább mindketten.

A kávé=méreg bizonyítás annyira nem sikerült, hogy az ikerpár teaivó tagja halt meg először, ő is csak 83 évesen, ami mai szemmel is szép kornak számít, de 300 évvel ezelőtt meg kifejezetten matuzsáleminek. Sajnos a kávéivó elhunytának idejéről nincs adat, de lehet, hogy örült, hogy végre már lecsukhatta a szemét, amire a bödönnyi kávétól korábban nem volt sok esélye…

 

Olvasd el ezeket is:

Mi köze a náciknak a koffeinmentes kávéhoz?

Így kávéztunk a 80-as években

Ez történik, ha abbahagyod a kávézást: pozitív és negatív hatások

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!