Ezért a világ legdrágább fűszere a sáfrány

safrany

 

A pestis ellenszere.

Afrodiziákum.

Ruhafestő szer.

A világ legdrágább fűszere.

Ez mind igaz sáfrányra – vagy legalább igaznak tartották róla.

A sáfrány a nősziromfélék családjába tartozik, a fűszer szempontjából a bibéje fontos, amiből virágonként 3 darab van. Mindössze 1 grammnyi sáfrányhoz 150 virág szükséges, 1 kilóhoz már 150 ezer virág, ráadásul csak kézzel, pepecselős munka árán lehet begyűjteni és csak egy-két napig virágzik, így az időben való megtalálásuk sem egyszerű. Nem csoda, hogy egy időben még az aranynál is értékesebb volt.

Az ókori görögök sáfrányos fürdőt használtak afrodiziákumként, aki pedig búskomor volt, annak ágya köré sáfrányt szórtak vagy teát főztek belőle (ami minden bizonnyal hatásosabb volt, mint a szórás…). A 14. században azért lett keresett, mert a pestis ellen ebből készítettek gyógyszert, egy sáfrányszállítmány elrablása miatt sáfrányháború is kitört. A népszerűsége aztán a hamisításához vezetett, amit a 15. században elevenen elásással, illetve máglyahalállal büntettek. Németországban sáfrányhivatalokat is létrehoztak a sáfrány valódiságának ellenőrzésére. Mára már kevesebbet használják, ez köszönhető annak is, hogy sokkal többféle fűszer áll rendelkezésünkre – és nyilván az árának is, ami mostanra sem lett túl alacsony.

Milyen ételekhez használd a sáfrányt?

A sáfrány íze kesernyés-édeskés. Recepttől függően húslevesben, vízben, tejben kell áztatni felhasználás előtt, így oldódnak ki igazán aromái. Egy csipetnyi elég belőle a húsleves, paella, halételek vagy rizottó ízesítéséhez, de desszertekhez is kiváló.

Miért hasznos sáfrányt fogyasztani? 

A és C-vitaminban, folsavban, B3 és B2 vitaminban gazdag és Olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint réz, vas, kálium, kalcium, magnézium, mangán, vas, szelén és cink. Görcsoldóként, antidepresszánsként, szív- és érrendszeri betegségek, köhögés és emésztési zavarok ellen is hatásos.

 

 

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol a sáfrányt is beszerezheted a többi különleges vagy hétköznapi fűszer mellett.