Szerintem – Bloggerként példát kell mutatnom? De kinek?

 

Egy olyan embernek, akit sokan követnek, példát kell mutatnia – írta egy olvasóm. Elgondolkodtam rajta.

Miután megírtam a Bevállalom: ezért nem szálltam be a műanyagmentes július kihívásba című cikkemet, én is meglepődtem, hogy ennyien pozitívan reagáltak rá. Azt hittem, a fujjogás fog jönni. Aztán persze jött egy-két negatív vélemény is (nem fujjogás), egyikben ez állt:

„A „brr nem kényelmes” még 1 hónapra sem, egy ilyen népszerű bloggertől, nekem elég kiábrándító. Téged követnek, ha te nem vagy képes egy hónapig visszafogni magad, akkor a többiek sem érzik fontosnak. Én személy szerint csalódott vagyon emiatt a poszt miatt.”

Első körben megdöbbentem, hogy rám valaki példaként tekintene. Oké, sokan követnek, de én mégis olyan „átlagos” vagyok, nem olyan, mint aki tényleg példaértékűen kiemelkedik valamilyen területen (pl. egy sportoló, egyfajta életmód elkötelezett híve), akik kifejezetten hangoztatják, hogy mit és hogyan kellene tennünk, hogy az jó legyen (egészséges legyen/környezetbarát legyen stb-stb.)

De persze van benne valami, én is igyekszem véleményt formálni egyes területeket, sőt, igyekszem a – szerintem – jó irányba terelgetni az olvasókat (pl. általános, neten terjedő hülyeségek eloszlatása).

Azt hiszen, nem írtam abban a bejegyzésben olyan egetrengetően környezetszennyező dolgokat, de ugye azt sem emeltem ki, hogy mi az, amiben „jól” viselkedek ezzel kapcsolatban, tehát mindenképp a negatív irányba hajlott a mérleg nyelve.

Oké, példamutatás. Kinek mutassak példát?

Mondjuk, a műanyagmentes július miatt azt mondom, le a műanyagokkal, én kerülni fogom ezután a plasztik dolgokat. Nincs többé üdítős palack, nincs többé szatyor, nincs többé műanyagedény a háztartásban, nincs többé például műbőr cipő sem, legyen természetes, igazi bőr.

Akkor jönnek a vegánok, hogy ne már, bőr?! Miért nem mutatok példát, és veszem a műbőr cipőket, így nem kell szegény állatoknak meghalni!

Oké, igyekszem példát mutatni a vegánoknak, azt mondom, le az állati eredetű dolgokkal is, ezután például vaj helyett csak margarint fogok használni a receptjeimben.

Akkor jönnek a cukrászok (meg a fél emberiség), hogy hogy képzelem én, hogy ilyen „ipari hulladékkal” akarom etetni az olvasóimat, az igazi sütemény igazi vajjal készül!

Oké-oké, legyen mégis vaj! Már itt is vannak a paleósok, hogy miért használok én vajat? Inkább mutassak példát, legyen mindig kókuszolaj a kamrámban, mert az az igazi, az ősember is így táplálkozott!

Ugye értitek, mire utalok ezzel a kis gondolat sorral? És ez csak néhány olyan irányzat, amivel alapvetően szimpatizálok, nagyobb részben jónak találom, de nem vagyok elkötelezett híve.

Természetesen értem, hogy mire gondolt az olvasóm, de szerintem nem csak a pozitív dolgokról szabad/kell írnunk.

De a kérdésem továbbra is az: Hogyan lehet példát mutatni? Kinek „kell” példát mutatnunk? 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 



1 thought on “Szerintem – Bloggerként példát kell mutatnom? De kinek?”

  • Magadnak mutass példát! Hogy tiszta legyen a lelkiismereted. Majd elmondhasd, te legalább megpróbáltál segíteni a világon. Elmondhasd például azt, a te műanyag palackod miatt nem pusztult el egyetlen élőlény sem. De tudnám sorolni. Én nem mások miatt teszem amit teszek, hanem az élhető/bb/ jövő miatt.