Ismerd meg Gofree-t, az ország első glutén-jelző kutyáját!

Gofree gluten-jelzo kutya

 

Nem gondoltam volna, hogy ezen a blogon valaha kutyakiképzésről fogok írni. Egyáltalán mi köze a kutyáknak az ételekhez? Már azon kívül, hogy jóízűen befalják, bármi legyen is az…

A Facebookon láttam meg a NEO Egyesület posztját Gofree-ről, a legújabb kutyatanoncukról. Azt tudja mindenki, hogy vannak vakvezető kutyák, talán a terápiás kutyákról is hallottak a legtöbben. Gofree viszont glutén-jelző segítőkutyaként tanul – Magyarországon elsőként. El nem tudtam képzelni, hogy hogyan veszi észre egy állat a glutént, talán előkóstolja az ételt? 🙂 A találgatások helyett inkább megkérdeztem Bengyel Nórát, az Egyesület munkatársát.

 

Először talán a legérdekesebb kérdés: hogyan tudja egy kutya, hogy valamiben glutén van?

Gofree képzését a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület kezdte meg, az első glutén-jelző segítőkutya lesz hazánkban. A kutyák szaglás útján tudják azonosítani az ételben a glutén legkisebb mennyiségét is. A kutyák orrában speciális szaglóreceptorok találhatóak 300 millió érzékelősejttel (az embernél ez 5 millió). A szagok továbbításában elsődleges szerepet betöltő szaglószervi rendszer sokkal nagyobb relatív területet foglal el a kutya agyában, mint az emberében. Ennek segítségével a kutya az illatok hihetetlen tárházát képes egymástól megkülönböztetni, egyúttal emlékezetében eltárolni. Az emberi orr által felismerhető mennyiségnél akár 100 milliószor kisebb koncentrációban megjelenő részecskéket is azonosítani tudja.

Gofree képzése még folyamatban van, jelenleg különböző kis tégelyekben található gluténtartalmú és gluténmentes minták között kell különbséget tenni és amennyiben glutén szagát érzi, azt jeleznie. Gofree egy 10 éves cöliákiás kislány mellett kezdi majd meg munkáját.

Gofree gluten-jelzo kutya

 

Hogyan jelez, ha érzékeli a glutént?

A képzés lényege, hogy a kutyát a keresett szagra jutalmazzuk, tehát ez esetben a gluténre. A glutén szagára kapja meg a jutalmat (kedvenc jutalomfalatot), és ezt Gofri pacsival jelzi, tehát ha glutén szagot érez, akkor már adja is a pacsit, és várja a jutalomfalatot. Amennyiben gluténmentes szagmintát szagol, akkor ülve marad, és nem adja a pacsi jelzést.

 

Hogyan történik a kiképzése? Milyen kutyák alkalmasak segítőkutyának?

Nem minden kutya alkalmas segítőkutyának, a képzés megkezdése előtt a NEO Segítőkutya Egyesület kiképzőivel teszteljük az ebeket, megnézzük, hogy milyen az alap temperamentuma, mennyire motiválható. Nem a fajta a lényeg elsősorban, hanem az adott egyed tulajdonsága. A kiválasztásnál az is nagyon fontos, hogy milyen típusú segítőkutya lesz belőle (Magyarországon 6 típusú segítőkutya létezik: vakvezető kutya, mozgássérült-segítő kutya, hangjelző kutya, rohamjelző kutya, személyi segítőkutya, terápiás kutya). Nagyon fontos, hogy a képzés során a pozitív megerősítés eszközeit alkalmazzuk, tehát mindent játékos formában tanulunk, játékokkal, jutalomfalattal. Fontos, hogy a kutya számára a tanulás a gazdával/kiképzővel pozitív élmény legyen, és értékes együtt töltött idő. A segítőkutyák életük első egy évében az alap szocializációs és engedelmes feladatokat tanulják, ezt követően kezdődik el a speciális képzésük.

Gofree gluten-jelzo kutya

Gofree gluten-jelzo kutya

 

Mennyibe kerül mindez?

A segítőkutyák pályázatban megjelölt értéke 2 millió körül mozog, körülbelül ez az a ráfordított összeg, amennyibe a kutya kerül, mire a képzés befejeződik. Gofree esetében ehhez a költséghez hozzáadódik, hogy meg kell még tanulnunk egy újfajta kiképzési módszert, hiszen Magyarországon még soha senki nem képzett ki glutén-jelző segítőkutyát. Egy külföldi mesterkiképzővel dolgozunk együtt, aki személyesen és online képzések során tanítja nekünk a módszert és irányítja Gofree speciális képzését. A NEO Segítőkutya Egyesület a kiképzési alkalmak anyagi fedezetére jelenleg támogatókat keres. A speciális (glutén-jelző) képzés körülbelül 8 – 10 hónapot vesz igénybe, és havonta megközelítően 400 EUR a költsége.

 

Hogyan választjátok ki, hogy kihez kerül egy-egy kiképzett kutya?

A segítőkutyákra jelentkezők várólistája sajnos hosszú, az anyagi források szűkös lehetősége, a nevelőszülői és kiképzői kapacitás korlátozottsága miatt. Mielőtt egy gazdához segítőkutya kerül, azt megelőzi a gazdával egy hosszas ismerkedés, tanulás, összehangolódás. Elsődleges szempont, hogy olyan segítőkutya-gazda párosok legyenek, akik összeillenek, és harmonikusan tudjanak együtt dolgozni a jövőben. 

Gofree gluten-jelzo kutya

 

Milyen feladatokban tudnak még segíteni a kutyák?

Magyarországon a legelterjedtebb segítőkutya típus a vakvezető kutya, sokan azonban nem tudják, hogy ezen kívül még 5 másik típusú segítőkutya is dolgozik hazánkban. Képzünk kutyákat mozgássérültek, hallássérültek mellé és autizmusban érintett személyeknek. Dolgoznak már hazánkban rohamjelző kutyák is, a NEO Segítőkutya Egyesület nemrég adta át az első vércukorszint jelző kutyáját, aki egy 7 éves diabéteszes kislány mellett kezdte meg munkáját. Végül, de nem utolsósorban a hatodik segítőkutya típus a terápiás kutyák, akik szintén sokrétű feladatokat látnak el. Nagyon fontos megemlítenünk, hogy a segítőkutyák nemcsak fizikai segítséget tudnak nyújtani a gazdáik számára, hanem komoly lelki segítséget is jelentenek.

 

Jó az állatnak, ha egész életében tulajdonképpen munkát végez ahelyett, hogy játszana vagy csak henyélne a gazdi mellett?

A kutyák igénylik az ember közelségét, nagyon szoros kötelék alakul ki segítőkutya és gazda között. A tanulás, a közös munka úgy van felépítve, hogy az mind a kutya, mind a gazda számára pozitív élményt jelentsen. Tehát fontos szempont, hogy a segítőkutyáink nemcsak okosak, de boldogak is legyenek. A segítőkutyák sokszor a nap 24 órájában a gazdáik mellett vannak, mely során a gazda biztosítja a megfelelő aktivitást és a szükséges pihenést is kutyája számára.

Gofree gluten-jelzo kutya

 

Lehet támogatni a segítőkutyák kiképzését. Hogyan tehetjük ezt meg?

Egy segítőkutya kiképzése hosszú időt vesz igénybe 1,5-2 éves időszak is lehet. A NEO Segítőkutya Egyesület önkéntes munkatársakkal dolgozik, de a kutya költségeire (kölyökkutya vásárlása, egészségügyi költségek, táp költségek, útiköltségek, továbbképzések) folyamatosan keressük az anyagi forrásokat. Jelenleg folyamatban van egy központi iroda és klubhelyiség kialakítása, melyet tartós bérletre kapott az Egyesület, és melyet akadálymentesítenünk kell, hogy kerekesszékes kollégáink számára is megközelíthető legyen. Gofree spciális képzése is meghaladja az Egyesület anyagi lehetőségeit, hiszen a képzésbe egy külföldi mesterkiképzőt kellett bevonni. A külföldi szakember díjára és a rendszeres kiképzési alkalmak anyagi fedezetére keresünk segítséget. A teljes képzés körülbelül 8 – 10 hónapot vesz igénybe, és havonta megközelítően 400 EUR a költsége.

Az Egyesületet és Gofree képzését itt lehet támogatni:

NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület

Bankszámlaszámunk: 14100608-18151749-01000001

Az átutalás közleményébe, kérjük, mindenképp tüntesd fel: GOFREE

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Fotók: Mikus Kata és Schweitzer Bernadett