A csacsi esete a keserűvízzel

keseruviz

 

A víz ez élet alapköve – hogy rögtön ilyen képzavarral indítsak. Minden élőlénynek szüksége van rá. Amellett, hogy a szomjunkat oltja, egyes vizek gyógyhatással is bírnak. Ilyen a keserűvíz is.

Persze a gyógyhatásról más véleménye lehetett egy az 1800-as évek közepén éldegélő budai gazda csacsijának. Ugyanis amikor a gazda földjén levő kútból ivott a szamár, mindig hasmenése lett. Elpanaszolta ezt az állat tulajdonosa, Bayer János egy kereskedőnek, Saxlehner Andrásnak. Az üzletember pedig jó üzleti érzékkel bevizsgáltatta a vizet és szakvéleményt kért az emberi szervezetre gyakorolt hatásáról. Amit a csacsi is bizonyított, azt a vizsgálat is: hashajtó hatású volt a kút vize. Le is csapott a területre, amit 1862-ben 4000 Ft-ért megvásárolt. Kutakat ásatott rajta és Hunyadi János márkanévvel palackozásba kezdett. A keserűvíznek hatalmas sikere lett, nem csak Magyarországon, hanem számos más országban is keresték. Így hamarosan már 70 kútja ontotta a vizet, majd más területeken is találtak keserűvizet az országban, ahol szintén megindult a termelés.

Hunyadi Janos keseruviz

A keserűvíz egyike Magyarország egyedi természeti kincseinek. Ez az ásványvíz csak igen speciális geológiai körülmények mellett, különleges geokémiai folyamatok hatására képződik, világszerte ritka képződmény.

A keserűvizek legismertebb hatása a hashajtás. Híg oldatot fogyasztva egy-két órán belül, tömény oldatként 10-16 órán belül „lép működésbe” a bélrendszerünk. Agyrázkódás, gerinccsapolás okozta fejfájás esetén pedig csökkenthetők a tünetek keserűvizes kúrával. Hatására az epekiválasztás is fokozódik, az epehólyag összehúzódását és az epe ürülését elősegíti.

Igmandi keseruviz

Ilyen források: Őrmezőn a „Hunyadi János” és a „Ferenc József”, a nagyigmándi „Igmándi”, vagy a tiszajenői „Mira” keserűvíz. 

Igmandi keseruviz

Ivókúrára használják még az egyszerű szénsavas vizeket, a szénsavas földes-meszes vizeket, az alkalikus vizeket (pl. Salvus), a kloridos vizeket, a vasas vizeket, a kénes vizeket, a jódos-brómos vizeket és a radioaktív vizeket is.

 

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol sok egyéb más mellett a keserűvizek és egyéb gyógyvizek között is válogathatsz.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂