Darwin nem csak felfedezte, meg is kóstolta az új állatfajokat

 

Charles Darwin világhírű természettudósról mindenki tanult: A fajok eredete című könyvével fektette le a modern evolúciós elmélet alapjait.

Nem meglepő módon az étkezési szokásairól már nemigen meséltek tanáraink, pedig az általa felfedezett új fajokat – és másokat is – ily módon is behatóan vizsgálta.

A cambridge-i Christ’s College-ban, ahol tanult, elnöke lett a Glutton Clubnak, ahol a tagok fő tevékenysége a minél különlegesebb húsok fogyasztása volt. Meg az ivás. A klub igen népszerű volt, egészen addig, amíg egy még félig tollas baglyot fel nem szolgáltak, akkor abban egyeztek meg, hogy a továbbiakban inkább a borokat fogják kóstolgatni a különleges állatok húsa helyett.

Darwinnak viszont nem ment el a kedve az állatok kóstolgatásától, például a taturól úgy nyilatkozott, hogy a húsa különösen finom, olyan, mint a kacsáé. Egy általa meg nem nevezett, tíz kiló körüli rágcsálót talált a legízletesebbnek.

Különös hobbija egy alkalommal majdnem egy faj kihalásához vezetett. 1833 karácsonyán a világot járva egy hajóskapitány egy nandut (struccféle) szolgált fel neki, ám vacsora közben jött rá a tudós, hogy a kihalófélben lévő Avestruz Petise nevű faj. Azonnal felpattant az asztaltól, hogy mentse, ami menthető: végül a fejet, a nyakat, a lábakat és pár nagyobb tollat sikerült megőriznie belőle…

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂