Gyomnövény vagy gyógynövény? Ezért igyál csalánteát!
Aki már valaha közelebbi kapcsolatba került a csalánnal, annak valószínűleg nem lett első látásra szerelme barátja. Csíp, mint a fene, több órán keresztül garantálja a fájdalmat és vakaródzást. Ha pedig már odáig jutottál vele, hogy megkóstold, akkor meg savanyú. Hát csoda, hogy nem ez a kedvenc növényed?
Mondhatjuk, hogy csoda, de legalábbis lenne értelme haverkodni vele, ugyanis a csalánnak számos gyógyhatása van: vértisztító, salaktalanító, csökkenti a vér húgysavszintjét, így hatékony ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedések, köszvény kezelésére.
Lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használható.
A veseköveseknek ajánlatos rendszeresen csalánteát inni, mert segítségével kiválasztódik a homok még mielőtt kő lenne belőle.
Gyomor- és bélhurut esetén a tisztító, összehúzó hatása hasznos. A csalánból főzött tea élénkít, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
Külsőleg is használható: torokgyulladásra esetén gargalizálásra, aranyérre vagy reumára ülőfürdőként, korpásodásra, hajhullásra lemosóként.
12 éven aluli gyerekeknek és terhes nőknek nem ajánlott, cukorbetegeknél és vérnyomásproblémákkal küzdőknél csak rendszeres ellenőrzés mellett javallott.
A csalánteához egy csapott evőkanálnyi teafüvet forrázzunk le 2,5 dl vízzel, majd negyed óra múlva szűrjük le, de ne fém szűrővel. Szerencsére a szárított levelek már alig csípnek.
A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol csalánt szárítva, tea formájában, illetve különböző készítményekben is megvásárolhatod.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂
You must be logged in to post a comment.