Ha ezeket tapasztalatod, lehet, hogy magnéziumhiányod van

magneziumhiany

 

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünk számára, körülbelül 300 biokémiai folyamatban vesz részt. Szerepe van többek között a vérnyomás szabályozásában, az izmok és idegek működésében, az emésztésben.

Így nem csoda, hogy hamar észrevesszük, ha kevés van belőle.

De mennyi az annyi, ami kellene?

Ez függ az életkorunktól, a súlyunktól, az életvitelünktől, élethelyzetünktől: fizikai munkát végzünk-e, sportolunk-e, dohányzunk-e, de befolyásolja a várandósság vagy a szoptatás is. Itt kiszámolható, hogy körülbelül mire van szüksége a szervezetünknek.

Ha kevés a magnéziumbevitelünk, a következő tünetekkel szembesülhetünk:

Amivel már talán mindenki találkozott és ez a leggyakoribb tünet is: ha például a lábszárunk vagy egyéb izomcsoportunk begörcsöl. Ide tartozik az is, amikor a szemhéjunk rángatózik.

A fejfájás mögött rengeteg ok állhat, ezek egyike a magnéziumhiány, ami gyakoribb és erősebb migrénhez vezethet.

Szerepet játszik abban, hogy a szív izmai, illetve ingerületátvivő rendszere megfelelően működjön, ha nincs elegendő belőle, az szapora vagy a rendszertelen szívverést okozhat.

Hozzájárul ahhoz, hogy a vérerek rugalmasak maradjanak, ha hiányzik, akkor a magas vérnyomás egyik kiváltó oka lehet.

Na és ha „indokolatlanul” rosszkedvűek, nyugtalanok, idegesek, esetleg depressziósak vagyunk, akkor is gyanakodhatunk arra, hogy a háttérben a kevés magnézium áll.

Szintén tünet lehet a gyengeség, fáradtság, erőtlenség, illetve az elménk fittségére is hatással van, koncentrációs zavarok, tanulási nehézségek léphetnek fel nélküle.

A magnéziumhiányt helyes táplálkozással lehet legegyszerűbben elkerülni.

Kifejezetten sok magnéziumot tartalmaz a tökmag, a kakaó, az amaránt, a quinoa, a szezámmag, a mák, a hüvelyesek (fehérbab, csicseriborsó, lencse), a csalán és a szárított banán.

Ha pedig úgy érzed (vagy még inkább: az orvos úgy javasolja!), akkor érdemes a magnéziumot táplálékkiegészítő formájában pótolni.

 

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol a magnéziumos táplálékkiegészítőket, vitaminokat, illetve a magnéziumban gazdag élelmiszereket is megtalálod.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂