Így vásárolj biztosan jó minőségű húsvéti sonkát

husveti sonka

 

Az ünnepi asztal egyik fő eleme a húsvéti sonka. Ha boltban vesszük meg, nem tudhatjuk előre, hogy mennyire fog megfelelni a mi ízlésünknek, azonban van jó pár dolog, amikre ha figyelünk, a sonka minőségével biztosan nem lesz probléma.

A sonka a pácolt és a füstölt húsok egy csoportjának gyűjtőfogalma, többnyire azonban a disznó combját vagy lapockáját értjük alatta.

A sonkák között megkülönböztetjük a nyers, a hőkezelt, valamint a formában vagy bélben hőkezelt sonkák alcsoportját. Emellett külön kategóriát képez a parasztsonka. Az összes termék minőségi követelményeit a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. „Húsvéti sonka” alatt a nyers sonkákat, a hőkezelt sonkákat és a parasztsonkát értjük.

Ezekre figyelj húsvéti sonka vásárlásakor:

  1. Vásárláskor érdemes alaposan tanulmányozni a jelölést, ami egyértelműen megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk. A címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka” alapmegnevezést olvashatjuk. Vegyük figyelembe, hogy a főtt sonka sok vizet tartalmaz, így ugyanakkora súlynál tulajdonképpen egy csomó vizet veszünk hús helyett a nyers sonkával ellentétben.
  2. Szintén érdemes figyelni, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék. A gyorspácolásút érdemes kerülni, ekkor ugyanis érlelés helyett páclét fecskendeznek a húsba, aminek köszönhetően gyorsan elkészül, és itt szintén elmondható, hogy hús helyett vizet, páclét – és vele adalékanyagokat – veszel meg.
  3. A füstölt sonka mellett ma már létezik „füstölt ízű” is. Ez utóbbinál a keményfa égetése vagy a füstaroma légtérbe párologtatása helyett – közvetlenül juttatják az aromát adalékanyagokkal a húskészítménybe.
  4. Általánosan elmondható minden élelmiszerről, így a sonkáról is, hogy az soha nem jelent jót, ha túl sok összetevő szerepel a címkéjén. A sonkához alapvetően a comb és só kell. Ennyi.
  5. Szintén általános szabály, hogy ami túl olcsó, az minimum gyanús, hogy nem a legkiválóbb minőségű.
  6. Ha olyan helyen vásárolsz, ahol meg lehet kóstolni, tedd meg. Az íze enyhén sós kell, hogy legyen, semmiképpen sem rágós vagy gumis állagú.

 

És ha már kiveséztük, milyen az igazi sonka, nézzünk egy igazi hamisítványt: csirkemell sonka recept

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂