‘A gyerekszülés környezetszennyező’ – sok gyerekkel nem lehetsz vegán?

 

Nem vegánként és nem vegaként néha olvasgatok vegán csoportokban, mert előfordul, hogy egészen érdekes kérdéseket vetnek fel. Például soha nem gondoltam arra, hogy egy vegán kutyájának is vegánnak kell lennie, de tulajdonképpen “logikus”. Sőt, igazából állatot sem kellene tartaniuk.
Na, de most egy olyan poszt jött szembe, ami nem csak nálam, hanem egész sok csoportbéli vegánnál is kiverte a biztosítékot.
Valaki írta, hogy a Facebookon rátalált egy szimpatikus vegán orvos oldalára és rögtön megörült neki, hogy hasonló elveket vall orvosként, lájkolta is az oldalt. Majd a doki később kitett egy bejegyzést, amiről magáról és a családjáról mesélt. Itt kiderült, hogy 5 gyereke van. És ez a tény, hogy 5 gyereke van, arra késztette a poszt íróját, hogy azonnal kikövesse a dokit, mert akinek 5 (vagy “sok”) gyereke van, az nem lehet környezetvédő, vagyis nem lehet vegán.
Ugyanis Földünk a túlnépesedéssel küzd és maga az ember a legnagyobb környezetszennyező (ezzel szerintem, mindenki egyetért). De éppen ezért az maga a környezetszennyezés, ha valaki gyereket szül.
Uramisten! Ez már igazi elvakultság!
Mármint az elvet értem, de ki az, aki nem önző szempontok miatt akar gyerek szülni, azért mert ő (és a párja) akar gyereket (a “becsúszott” babák kivételével) – jobb esetben a saját lehetőségeit, körülményeit is figyelembe véve. De azt hiszem, ezek között nem nagyon szerepel az senkinél, hogy ez a gyerek (az ember) mennyire környezetszennyező… (ráadásul ez úgy is hangzik, mintha valami hulladék lenne a gyerek).

Valószínűleg ez is egy olyan megszólalás, ami miatt aztán sokan élből elutasítják a vega/vegán életmódot, nem is az elvek miatt, hanem az elveket képviselő emberek miatt… Te mit gondolsz?

 

Olvasd el ezeket is:

MENNYIRE legyen vegán egy vegán termék?

Gyilkos a csirkét vágó nagymama?

 

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel a Konyhalál Facebook-oldalára és heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂