Hogyan készülnek a kések?

 

A séfek azt mondják, legyen jó késed és akkor mindent meg tudsz csinálni. Eddig nekem nem volt. Persze vannak jobb-rosszabb kések a fiókban, amikkel elboldogulok, de azért nem az jut eszembe róluk, hogy ezekkel élvezet a munka. (Valami szerencsétlen csillagállásnak köszönhetően két egymás után levő nap két kés is egyszerűen kettétört a kezeim között, de ezek persze finoman szólva nem a csúcsminőséget képviselték. Itt megnézheted a halálukról készült fotót.)

Borbély Szabolcs posztjai többször is szembejöttek velem különböző csoportokban, a fotókon a saját kezűleg gyártott egyedi késeit mutatta be.

Nagyon szeretem a „hogyan készült” posztokat, videókat, úgyhogy lecsaptam rá és kikérdeztem, hogyan készülnek a kések. És közben nekem is készült egy egyedi darab.

Szabolcs elmesélte, hogy gépészmérnöknek tanult és egy szerszámkészítő üzem minőségbiztosítási megbízottjaként dolgozik, de már csak félállásban, mert közben késkészítő lett. 3 és fél évvel ezelőtt kezdte egy ismerőse hatására, azóta a késkészítés mellett már webshopot is üzemeltet a többi készítőnek, hiszen nem olyan egyszerű beszerezni a megfelelő alapanyagokat.

Több mint 300 kés került már ki a keze alól, mint mondta, most is folyamatosan tanulja a szakmát, teszteli, mit hogy lehetne jobban, szebben vagy éppen máshogy csinálni.

 

Hogyan történik egy egyedi kés tervezése?

Általában eldöntöm azt, hogy a kés milyen szempontok és kivitelezés alapján készüljön el. Például: mire fogják használni, mik azok az alap tulajdonságai a késnek, amik nagyban megkönnyíthetik a használó munkáját.

Hogy konkrét példákat mondjak: egy séf kés tervezésekor alapszempont az íves élkialakítás. A markolatok tervezésekor fő szempont, hogy női vagy férfi kézbe kerül a kés. A hölgyek markolatanyaga mindig keskenyebb.

 

Mennyi idő, míg elkészül egy kés tervezéstől az átadásig?

Ez leginkább a kés típusától függ. Körülbelül 2 hét egy teljes kés elkészülésének az ideje (tervezés, anyagrendelés, megmunkálás, hőkezelési folyamat, ismét megmunkálás, markolatozás, egyedi igény esetén plusz idő pl. a gravírozás)

Milyen munkafolyamatok szükségesek egy kés gyártásánál?

Először a megrendelő leadja a kérését, általában interneten keresztül, de sok esetben személyesen egyeztetünk. Ez rendkívül aprólékos és időigényes folyamat, de talán az egyik legfontosabb, hogy a végeredmény a tulajdonos igényeinek a legjobban megfeleljen (számomra is elismerésül szolgál egy sikeres tervezés utáni kivitelezés!) Megbeszéljük, hogy mire fogja használni, a kés méreteit, a markolat formáját, alakját, anyagát, színét, mintázatát, díszítését és az egyedi igény szerinti kéréseket.

Azután jön a tervezés vagy 3D-s tervezőprogrammal vagy kézzel rajzolt skicc alapján.

Utána megrendeljük az anyagot és készülhet is a kés. 

Ehhez felrajzolom az alapanyagra a kés alakját, sarokcsiszolóval körbenagyolom a formát, majd egy speciális késkészítő sarokcsiszolón kialakítom a tényleges formát és a markolatrögzítő furatok helyét kifúrom. Majd következik a hőkezelés és a penge gépi, később kézi csiszolása.

A markolatot és formára kell vágni, csiszolni, alakítani, ráragasztani az acélra, végül összecsavarozni vele.

Majd jön még némi csiszolgatás, élezés, ezzel készül el egy kés.

 

Miért kér valaki egyedi kést?

Ahogy a nevében is benne van, minden kés a megrendelő sajátos egyéniséget, egyediségét tükrözi. Kézzel készült, kézműves termékről van szó, épp ezért két tökéletesen egyforma kés nem készülhet, maximum csak nagyon hasonló. A tulajdonos késhasználati igényeinek megfelelően készül, teljes mértékben személyre szabott. A választható markolatanyagok száma kb. 300 – 500-ig terjed, különféle színekben, amelyek a boltokban egyébként nem találhatóak meg. Leginkább ezek az indokok azok, amiért egyedi kést szeretnének.

Ehhez kapcsolódik egy családon belüli kis történet, amelynek köszönhetően bátran állíthatom, hogy elindította a színes markolatanyagok megismerésének színes spektrumát:

Feleségem – mint háziasszony – arra kért, hogy készítsek neki egy igazi csajos, nőies kést, színes markolatanyaggal, hogy nagyobb kedve legyen hagymát pucolni 🙂 🙂 🙂 Unalmas mindig ugyanazokkal a barna, fekete színűekkel dolgozni. Mivel neki  a rózsaszín a gyengéje és minden árnyalata, így meg is csináltam neki az első, egyedi markolatanyagú és pengéjű vágókést, melyre azóta is nagyon vigyáz! 🙂

Milyen furcsa, különleges kéréssel találkoztatok már?

Eddig talán a legkülönlegesebb kérés amit sikerült is teljesíteni az egy zöld-fehér markolatú kés, amibe egy magyar címer lett belevésve.

 

Melyik a kedvencetek az elkészült késeitek közül?

Egy hirtelen felindulásból készített kés, semmi tervezés nélkül, csak lementem a műhelyebe és a szívemre hallgatva készítettem el. Ennek az alapanyaga egy különleges damaszk acél, aminek a magacélja egy nagyon közismert VG10 japán acél. Markolatanyagát tekintve egy magyar készítésű banksia virág hybrid lett. Bár családi használatra készült, mégis 24 órán belül személyesen vásárolták meg. Ezt a kést biztos, hogy nem tudnám újra, még hasonlóra sem készíteni. Hát ettől lesz valami egyedi és megismételhetetlen!

 

Mi kerül ennyibe egy késen?

Akkor nézzük az árkategóriákat: 20.000 ft-tól egészen 75.000 ft-ig terjed egy kés ára nálunk.

Csak top minőségű acélt használunk, japán, német vagy svéd gyártásút. Ennek ára 3 ezer forinttól 30 ezer forintig terjedhet késenként.

A kínaiak természetesen itt is jelen vannak – olcsóbb árakon, de silányabb minőségben, mi ilyennel nem készítünk kést.

A markolat szintén magas minőségű fa vagy szintetikus, ennek az ára is 3 ezer forinttól akár 60 ezer forintig terjedhet.

És persze ott a kézi munka, egy kés elkészítése 8-10 munkaórát vesz igénybe.

Összefoglalva az acél típusa, a markolatanyag és a belefektetett munkaóra együttesei adják meg a kés végső árát.

 

És végül mesélek én is a választott késről:

Bár – mint mindenki – elvágtam már jó párszor a kezemet, de nem félek a késtől. De ettől azért egy kicsit igen. Egy bőrtokban érkezett és nincs rá jobb szó, „félelmetes” kivenni belőle. Lehet, hogy be kéne szereznem egy lánckesztyűt? 🙂  Mert ezzel nem elvágni, hanem levágni lehet az ujjat.

Amikor válogattam a markolatok között, először valami visszafogott, „elegáns” színűt és mintájút akartam, aztán pedig jött a 180 fokos fordulat: legyen igazán extrém, hogy tényleg öröm legyen elővenni! Így lett kígyómintás.

A legmenőbb rész meg a nevem belegravírozása. Oké, a szakácsoknál ez kb. alap, de mivel én (messze) nem vagyok az, igazi menőség ott látni a nevemet.

 

A bejegyzést az Egyedi kések támogatta, a tulajdonos Borbély Szabolcs nem csak a késkészítésről mesélt, hanem meglepett a bejegyzésben bemutatott egyedi késsel is.

Ha te is szeretnél magadnak vagy ajándékba egyedi kést, megtalálod Szabolcsot a következő elérhetőségeken.

Facebook: Egyedi kések

E-mail: bszmtech@gmail.com

Telefonszám: +36-30/569-8029

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂