Én kis kertészleány lettem, mikrozöldet nevelgettem

mikrozold

 

Mi a fene az a mikrozöld?

Hangzott el az első röhögés után a kérdés, amikor bejelentettem, hogy én bizony a hetediken kertészkedni fogok.

Lehet, hogy én sem tudtam volna, de néhány hónappal ezelőtt már kóstoltam ilyesmit, úgyhogy megvolt nagyjából, hogy méretre, ízre, kinézetre mire kell számítani.

A mikrozöldek kicsi növényi hajtások, általában zöldségféléké (borsó, káposztafélék, retek és még sok más fajta), de növeszthetők fűszernövényekből is.

Korábban persze eszembe sem jutott a szüleimnél a kertben lelegelni a hajtásokat (sőt, nekem jó pár évvel ezelőtt már az is fura volt, amikor megláttam, hogy valahol megeszik a zöldborsó héját is), ezért elsőre azt hittem, olyan ízük lesz, mintha fűszálat ennék. Viszont meglepő, hogy nagyon hasonlít a termésnek az ízére, a borsó mikrozöld tiszta borsó ízű, a retek mikrozöld enyhén csípős, mint a retek és így tovább. Közben persze extra frissek, hiszen te magad „aratod” le közvetlenül az étkezés előtt.

És miért jó még?

Mert vegyszermentes, a magok kezeletlenek, a táptalajul szolgáló kókuszrost szintén.

Mert az apró növénykék igazi vitaminbombák, kifejlett korukhoz képest sokkal több vitamint tartalmaznak miniként.

Mert környezetbarát, ha csak odalépsz az ablakpárkányodhoz, már ehetsz is, nem kell a salátát csomagolni, boltba szállítani, onnan meg neked haza.

Mert gyorsan és könnyen lesz eredményed, na meg sikerélményed (ha nekem lett, hidd el, neked is lesz).

A vetés

Én a Salátázó mikrozöld ültetőcsomagját próbáltam ki, ezekben háromféle mag van és a növényneveléshez szükséges eszközök: azaz papírtálcák, kókuszrost és egy kis szórófejes műanyag öntözőflakon (ha már a környezetbarátságra törekednek, én ezt kihagynám a csomagból, mindenkinek akad otthon valami, amiből locsolhat/vizet fröcskölhet). Olyan csomagot választottam, ami kétféle zöldborsó és egy napraforgó magcsomagot tartalmazott.

mikrozold

mikrozold

Érdemes a vetés helyét nagyobb újságpapírral lefedni, mert kiszóródhat a kókuszrost (nálam legalábbis megtette).

A táptalajul szolgáló kókuszrost téglákat 1-2 percre vízbe kell áztatni, és itt jön a magic, amitől és kicsit meg is ijedtem, ugyanis néhány másodperc alatt többszörösére nő a rost, de úgy, mint ami rögtön kimászik az edényből és világuralomra tör, azután pedig enyhén szétmálik.

Ezt kell az ültetőtálcába tenni, rászórni a magokat és ezeknél a nagyobb fajtájúaknál egy kis fedőréteg „földet” ráteríteni.

mikrozold

Majd letakarni és jöhet a várakozás, hogy lesz-e belőle valami.

mikrozold

Nálam 5 nap múlva jelent meg az első hajtás a szotyiból és elég „agresszív” volt, ugyanis elkezdte ledobálni magáról a földet, szóval, még itt is érdemes alátenni valamit (és lehet, hogy kevesebb takaróföld kell rá, mint amit én tettem?)

mikrozold

Aztán beindult a többi is és olyan 9 nap alatt már „nagy” – értsd kb. 10 cm-es növényeket lehetett levágni és használni.

mikrozold

mikrozold

mikrozold

mikrozold

Így edd a mikrozöldet!

Tulajdonképpen bármire használhatók, amire a salátákat is használnánk: szendvicsekhez, salátákhoz, különböző kencékhez, turmixokhoz, levesekhez.

Mutatom, én hogyan, mivel ettem.

mikrozold

mikrozold

mikrozold

mikrozold

Érdemes kipróbálni?

Emlékeztek, amikor általános iskolában babot kellett csíráztatni? Nekem olyan érzésem volt, akkor is úgy örültem, amikor elkezdett kihajtani. Hát, itt is! Érdekes ízek, saját „termés”, lehet várni (de nem kell sokáig), hogy ehessük, ha gyerek van a családban, akkor még tanulhat is belőle – és lehet, hogy hamarabb rá lehet venni a „zöld cuccok” evésére, ha ő nevelte?

 

A bejegyzést a mikrozöldeket árusító Salátázó támogatta.

Ha te is szeretnél kertészkedni, úgy, hogy az ásást és kapálást kihagyod, nézz körül a webshopon és válassz a különböző csomagok közül.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂