‘Magasról lesz@rom az allergiásokat’ – így (ne) menj étterembe, ha ételérzékeny vagy

 

Ételérzékenynek lenni szívás. Persze a diétát betartva simán lehet vele teljes életet élni, de alapos tervezést kíván. Amíg te bármikor beugorhatsz egy pékségbe, egy pizzára, akármire, akárhová, ha megéhezel, addig az ételérzékeny otthon főz, előkészít, dobozol, cipel, majd esetleg pironkodva veszi elő az elemózsiáját egy vendéglátóhelyen. És kutatja, azokat a helyeket, ahová ő is “csak úgy” beülhet enni valamit. Ha meg társasággal megy, akkor ő lesz a macerás vendég, aki kérdez és variál az ételekkel, mert “finnyás”, mert “neki semmi nem jó” – gondolhatja egy kívülálló.

Még mindig rengetegen gondolják azt, hogy ez csak egy “hiszti”, mert “nagyanyáinknak semmi baja nem volt”, “ha éhes lenne, megenné” stb-stb. Jó-jó, ha nincs közeli ismerőse, aki valamilyen intoleranciában, allergiában szenved, annál bocsánatos bűn, ha ezeket gondolja.

De ami totál megdöbbentett, az egyes szakácsok gondolata a témában. A Facebookon jött szembe velem egy poszt egy szakácstól, melyre érkeztek is gyorsan a kollégák hozzászólásai. Az alapfelvetés az volt nagyjából, hogy b@ssza meg, egy négyfős asztalból biztos legalább egy fő allergiás. Erre ilyen kommentek érkeztek.

Elgondolkodtató.

Egyébként azzal semmi gond nincs szerintem, ha azt mondják, ebben az étteremben nem készítenek mást, mint az étlapon, vagy készítenek, de allergiások kiszolgálását nem vállalják. Mert elég nagy felelősség, van olyan típusú érzékenység (pl. mogyoróallergia), ami akár halálos is lehet, de ami “kisebb” panaszokat okoz, az is napokra megkeserítheti egy beteg életét. 

De bakker, ne egy szakács döntse már el helyettem, hogy én “divatból” diétázom vagy nem! De ha abból is, ehhez neki semmi köze. Ahhoz sem, ha egyik ételt gluténmentesen kérem, a másikat meg gluténosan is megeszem. Ő megmondhatja, hogy nem csinálja meg vagy azt, hogy pluszpénzért, amivel szerintem, szintén nincs probléma, mindenki beláthatja, hogy az alapanyagok is drágábbak, illetve külön előkészületeket, pluszmunkát kívánnak meg ezek az ételek.

Természetesen nem csak a bemásoltakhoz hasonló reakciók érkeztek a posztra, de ez éppen elég lenne ahhoz, hogy allergiásként ne merjek beülni egy random étterembe. 

 

Ez is érdekelhet: 

Kipróbáltam a gluténmentes étrendet

És akkor mi van, ha én „divatból” diétázom?

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂