A megbújó glutén – ezekben az ételekben is előfordulhat

 

Aki gluténérzékeny, az minden bizonnyal keresztkérdések feltevésével tölti idejét minden egyes étkezés előtt (ha nem saját maga készítette az ételt). Akik nem érintettek a témában vagy nincsenek tisztában a tünetekkel, azok akár felesleges akadékoskodásnak, rosszabb esetben finnyáskodásnak is érezhetik ezt mondjuk egy vendégségben, de a betegeknek nyomós okuk van a „vallatásra”.

A gluténérzékenyek valószínűleg hosszasan tudnák sorolni a rémtörténeteiket, most csak egyet írok, amit valamilyen fórumon olvastam egyszer:

– Ebből a sütiből ehetsz nyugodtan, direkt neked csináltam, nincs benne liszt!

– És miből készül?

– Darált keksz…

Itt szó sincs megbúvó gluténról, mert ugye egyértelmű, hogy a keksz is lisztből készült (ami egy átlagos háztartásban gluténos), de már itt sokan elbuknak a kérdezősködésben.

 

 

És ezután jön még a „sunyi” glutén – azok a feldolgozott ételek, melyeknél alapból nem gondolnánk, hogy tartalmazhat glutént. A gluténnak több olyan pozitív tulajdonsága van, ami miatt hozzáadják a termékekhez, például jó vivőanyag az aromákhoz, megköti a vizet, zselésít, emulgeál.

Gluténérzékenyeknél alapvető a csomagolásokon az összetevőlistája böngészése.

Ezeknél a termékcsoportoknál, bár nem feltétlenül lenne indokolt, mégis gyanakodjunk, hogy nem mentesek:

  • chips

Bár krumpliból van, de az ízesítéshez használt fűszerek, anyagok tartalmazhatnak glutént.

  • csokik, rágók

A termékek sűrítéséhez használnak glutént, illetve ez akadályozza meg, hogy a csomagoláshoz tapadjon a termék.

  • felvágottak, szalámik

Különösen a kevés húst tartalmazó termékeknél lehet számítani a glutén felbukkanására, ezzel is dúsítják a felvágottakat, szalámikat.

  • húshelyettesítők

A vega termékeket valamiből „össze kell rakni” és nagy részük valamilyen gabonaféle.

  • savanyúságok

Ha a malátaecet, akkor bizony glutént is tartalmaz. És a házi kovi ubiról se feledkezzünk meg, aminek a tetejére egy szelet kenyeret teszünk!

  • mustár

Itt is a malátaecet lehet a bűnös összetevő.

Ezeken kívül még a sült krumpli, a leveskocka, a mártások, szószok, fűszerkeverékek, szójaszósz, sütőpor, ízesített tea, pudingporok, fagyik, joghurtok, müzlik, gumicukrok, instant kávék, májkrémek is nagy valószínűséggel tartalmazhatnak glutént. Sőt, gyógyszerek, vitaminkészítmények, de kozmetikumok is lehetnek gluténtartalmúak.

A már megszokott termékek csomagolását is érdemes átnézni, mert időnként történhet változás az összetevőkben.

Aki extra érzékeny, azoknak a „nyomokbanos” termékek – tehát, amelyekre az van írva, hogy nyomokban glutént tartalmazhat – is problémát okozhatnak. Ez azt jelenti, hogy magában a termékben nincs gluténtartalmú összetevő, de a gyárban készítenek gluténtartalmú élelmiszereket is, így előfordulhat, hogy gluténnel szennyeződik a termék.

 

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol rengetegféle gluténmentes termék között (is) válogathatsz.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂1 thought on “A megbújó glutén – ezekben az ételekben is előfordulhat”