Meglepő jelek, melyek gluténérzékenységre is utalhatnak

 

Ha valakiről kiderül, hogy gluténérzékeny, akkor sokan azt gondolják, hogy ó, hát fáj egy picit(!) a hasa, ha kenyeret(!) eszik. Már ha egyáltalán elfogadják, hogy van ilyen betegség, nem csak hisztinek vagy divatnak titulálják – de ez egy külön téma (amitől mellesleg égnek áll az összes hajszálam). De korántsem csak hasi panaszokat okozhat a glutén az arra érzékenyeknek, hanem sok egyéb problémát is.

Milyen lehet a „kis” hasfájás?

Van, akinél a gluténtartalmú ételek után puffadás, gyomorégés jelentkezik, de lehetnek görcsös fájdalmak, reflux, hasmenés vagy akár székrekedés is.

Már ezek is eléggé különböző, egymással akár ellentétes tünetek lehetnek más-más embereknél, de lássuk, mire lehet még hatással.

Jellegzetes tünet lehet az étkezések után pár órával jelentkező fejfájás vagy migrén. A Neurology című szaklap tanulmánya szerint a gluténérzékenyek 56 százalékára jellemző a krónikus fejfájás. Egyéb élelmiszerek is okozhatnak fejfájást, mint például a csoki, a sajtok vagy a vörösbor, így érdemes étkezési naplót vezetni a „bűnös” kiderítésére.

Nálad a „tavaszi fáradtság” egész évben tart? A glutérzékenység felszívódási zavarokkal is járhat, emiatt a sejtek nem kapják meg a nekik fontos vitaminokat, ami azzal járhat, hogy állandó fáradtságérzetünk van, csökken a teljesítő- vagy koncentrációs képességünk.

A glutén érdekes módon kihathat a lelkiállapotunkra, hangulatunkra is, akár depressziót is okozat. Ha valakinek gyakran van hangulatingadozása, motiválatlannak, erőtlennek érzi magát, ingerlékeny, esetleg pánikrohamai vannak, érdemes kipróbálni a gluténmentes diétát.

Nos, nem elég, hogy belül ennyi mindent összezavar, még bőrtünetként is jelentkezhet a gluténérzékenység, pattanások, ekcéma, korpás fejbőr vagy súlyos bőrszárazság formájában.

Ha ez nem lenne elég, a fogainkon is látszódhat a hatása, elszíneződhetnek vagy hosszúkás csíkok jelenhetnek meg rajtuk.

Sőt, a teherbeesés esélyét is csökkentheti, a gluténérzékenyeknél gyakoribb a terméketlenség. Ennek oka lehet az alultápláltság is, de még nem derítették ki a pontos okokat.

Az itt felsorolt tünetek nem teljes körűek, illetve nem jelzik egyértelműen a gluténérzékenységet. Ha már több dolgot is kizárt az orvos, de a probléma folyamatosan fennáll, érdemes elgondolkodni a gluténérzékenység eshetőségén.

Ha ki szeretnéd vizsgáltatni magad, akkor előtte ne diétázz, hiszen  fals eredmény jöhet ki. Ha már túl vagy a vizsgálaton (vagy ezt kihagyva térnél át más étrendre), akkor válts mindenből gluténmentesre! Ehhez el kell olvasni minden esetben a termék címkéjén az összetevők listáját, mert a legváratlanabb élelmiszerekben bukkanhat fel glutén.

Egy időre én is kipróbáltam a gluténmentes étrendet, hogy miért és milyen eredménnyel, az elolvasható itt.

 

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol gluténmentes élelmiszerek teljes sorát tudod megvásárolni.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂



1 thought on “Meglepő jelek, melyek gluténérzékenységre is utalhatnak”