Tücsöklisztből készült kenyeret ropogtatnak a finnek

 

A világon elsőként rovartartalmú kenyeret dobtak piacra Finnországban. (Bár ahogy láttam a napokban a Facebookon, valamelyik magyar pékség is próbált csótányos péksütit „fejleszteni”, viszont ők feltétként helyezték a veknire :D)

A házi tücsök felhasználásával készült vekniket az egyik legnagyobb finn élelmiszeripari vállalat, a Fazer 11 áruházi látványpékségében árusítják péntektől.

Egy-egy Fazer Sirkkaleipä (Fazer Tücsök Kenyér) mintegy 70 porrá őrölt házi tücsköt tartalmaz, a rovarhozzávaló a termék 3 százalékát teszi ki.

A finnek nyitottak az újdonságokra – indokolta a rovarkenyér forgalomba hozatalát Markus Hellström, a cég kenyér- és péksüteményrészlegének igazgatója, aki azonban hangsúlyozta, hogy a termék kifejlesztésénél a fő szempont „az ízletesség és a frissesség” volt.

A finn törvények november 1-je óta engedélyezik rovarok árusítását étkezési célra.

A gyártó megjegyezte, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő tücsökliszt ahhoz, hogy az újdonságot az egész országban forgalmazzák, de a cél az, hogy előbb-utóbb a Fazer mind a 47 pékségében kapható legyen a tücsökkenyér.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂