Így lett hagyomány az elnöki pulykakegyelem

 

A hálaadásnapi pulykaszertartás ceremóniájára minden évben hálaadás ünnepe előtt kerül sor az amerikai Fehér Házban az 1940-es évek óta. Az Amerikai Egyesült Államok elnöke egy élő házi pulykát kap ajándékba, általában a broad breasted white fajtából, amelynek aztán ünnepélyes keretek között kegyelmet ad.

 

A hagyomány, mely szerint az elnöknek minden évben pulykát adományoznak és aztán megkegyelmeznek neki, Abraham Lincoln elnöktől ered. Lincoln kisfia, Tad ugyanis úgy megbarátkozott a hálaadásra vásárolt pulykával, hogy a család sajnálta levágni, így az elnök – szintén ünnepélyes keretek között – megkegyelmezett a nagy madárnak.

A kegyelemosztás azonban nyilvános ceremóniával kísért, „hivatalos” hagyománnyá Harry Truman elnöksége idején vált, bár az Eisenhower Elnöki Könyvtár gyűjteményében lévő dokumentumok igazolják, hogy igenis megette azokat a pulykákat, amelyeket két elnöki ciklusa alatt kapott.

John F. Kennedy az ellene elkövetett merénylet előtt négy nappal szabadított fel egy pulykát. Az állat nyakába a „Jó étvágyat, elnök úr!” feliratot akasztották. De Kennedy visszaküldte a hatalmas, 25 kilós pulykát a farmra azzal, hogy „hagyjuk még nőni”. Richard Nixon szintén életben hagyott párat a pulykák közül, amelyeket elnökként kapott.

Az első elnök, akiről feljegyezték, hogy ténylegesen kegyelmet ad egy pulykának, Ronald Reagan volt, aki 1987-ben megkegyelmezett a Charlie nevű szárnyasnak és egy állatsimogatóba küldte. az őt követő George H. W. Bush azonban első évében, 1989-ben a ceremónia szerves részévé tette, hogy a pulyka kegyelmet kap.

Idén Donald Trump is folytatta a hagyományt, Combocska és Villacsont nevű állatok megmenekültek, a ceremónián az elnök ünnepélyes hangon bejelentette: „pulykák millióival ellentétben Combocskára nagyon fényes jövő vár. Virginiában együtt élhet majd barátjával, Villacsonttal és azzal a két pulykával, amelynek tavaly kegyelmezett meg az előző elnök, Barack Obama.” Tréfásan még hozzátette: „Mint sokan tudják, nagyon is aktív vagyok elődöm elnöki rendeleteinek visszavonásában, ám a Fehér Ház tanácsadói ezúttal arról tájékoztattak, hogy a Krumpli és Csöppség kegyelmére vonatkozó tavalyi elnöki rendelet semmi szín alatt sem vonható vissza”. Krumpli és Csöppség az a két pulyka, amely tavaly részesült elnöki kegyelemben.

 

Van, hogy a kegyelem után egy farmra viszik a pulykákat tovább éldegélni, de számos állat került Disneylandbe és a Walt Disney Worldbe is, ahol a Disney hálaadásnapi felvonulásának tiszteletbeli marsalljai lettek. 

 

Az elnöki pulykákat celebéletre nevelik.  Évente 80 főt kikelésüktől fogva ahhoz szoktatnak hogy elviseljék a hangos zajt, a vaku villanását és a nagy tömegeket. Közülük választják ki ezután a húsz legnagyobbat és legjobban viselkedőt, közülük kerül ki a két döntős, akiknek a Fehér Ház személyzete ad nevet. Mivel a legtöbb, hálaadásra tenyésztett pulykát úgy nevelik, hogy minél nagyobb tömegű legyen, akár egészsége rovására is, jellemzőek rájuk az olyan, elhízással összefüggő betegségek, mint a szívbetegség, légzőszervi elégedetlenség és ízületi kopás. Ezek miatt a legtöbb pulyka, amelyik kegyelmet kapott, általában egy éven belül sajnos el is pusztul.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂