Csendes órával csábítja egy szupermarket az autistákat – én is ilyet akarok!

 

Az ausztrál Coles szupermarketeben most vezetik be a „csendes órát”. Egy héten egyszer, keddenként 60 percig lejjebb veszik a világítást, a zenét kikapcsolják, a pénztárgépek pittyegését halkabbra veszik.

A céljuk ezzel az, hogy az autizmussal élő vásárlóiknak segítsenek.

Az autisták érzékszervei általában „túlvezéreltek”, azaz olyan hangok, fények, érintések, amelyek a neurotipikus (azaz „normál” idegrendszeri fejlődésű) embereknek megszokott, szinte észre sem veszik, nekik nagy megterhelést jelent, olyan érzés lehet, mint full hangerővel hallgatni folyamatosan egy zenét (mondjuk a szomszédét, amit nem feltétlenül szeretnél te magad hallgatni).

Az áruháznál úgy gondolják, hogy meg kell próbálniuk a megfelelő vásárlási környezetet megteremteni minden rétegnek. A dolgozók is extra képzést kaptak az erre az időszakra elvárt viselkedésről. (Erről nem szól a hír, de gondolom, ha ezzel foglalkoznak, akko azon már túlvannak, hogy a mozgássérülteknek, vakoknak a vásárlását is segítik.)

Nagyon pozitív a kezdeményezés fogadtatása, ami nem meglepő, valószínűleg a nem autista vásárlók nagy része is jobban örülne egy kevésbé zajos és intenzív környezetnek.

Említettem már, hogy nekem vannak pánikos, szorongásos tüneteim (volt időszak, amikor elég durván). A bevásárlóközpontok engem is zavarnak (bár nyilván nem olyan szinten, mint egy autistát), egyrészt a tömeg miatt, de valahogy már a fények és a hangok összhatása is olyan, hogy ami egyfajta rossz érzést idéz elő, kb. úgy tudom leírni, hogy elkezd beszűkülni a látóterem és előrefele koncentrálok, az oldalsó tér egyre jobban kiesik – ami nyilván a „menekülőutat” jelentheti az agyamnak. Pedig amúgy szeretek nézelődni. Szóval, ha itthon is lenne valahol csendes óra, én tutira akkorra időzíteném a vásárlásomat.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: 9News