Együnk a fejfájás ellen

 

 

Ha fejfájás a téma, akkor tudnék mesélni. Úgy emlékszem, gyerekkorom óta fejfájós vagyok, aztán egyre sűrűbben fájt, heti kétszer legalább, aztán most ott tartok, hogy talán ritkábban, viszont akkor aztán vannak migrénbe hajló, gyógyszerekre el nem múló, 4 napos maratonok – ezt legalább havonta egyszer produkálom, persze vannak mellette „normál” fejfájások is. Vizsgálatokon és ilyen-olyan (sokféle) kezeléseken túlvagyok. Elvileg minden oké, de azért fáj.

Amit még nem próbáltam, de azt hiszem, érdemes lenne, hogy tudatos étrenddel jó eséllyel csökkenthető a fejfájás kialakulása vagy legalább a gyakorisága. Inkább ennek az ellentétét csináltam, vagyis nem ettem bizonyos ételeket, pl. glutént.

De vannak olyan élelmiszerek, amelyek segíthetnek a fejfájósóknak. Most ezeket szedtem össze és igyekszem beépíteni őket minél jobban az étrendembe.

 

Spenót és más leveles zöldségek

A spenót riboflavinban (B2-vitaminban) igen gazdag, ez pedig nagy dózisban (400 mg/nap) csökkenti a migrénes rohamok kialakulásának gyakoriságát. (Viszont ha már kialakult a migrén, akkor nincs hatása, tehát megelőzésként érdemes enni.)

 

Olajos halak

A lazac, a makréla vagy a hering fogyasztása a bennük lévő omega-3 és omega-6 zsírsavaknak köszönhetően a krónikus fejfájást is enyhítheti. Omega-3 kapszulát egyébként szedek én is.

 

Görögdinnye

Főként azoknak nyújt segítséget, akik nem képesek sokat inni, így „észrevétlenül” lehet sok folyadékhoz jutni, mert a dehidratáció is fontos tényező a fejfájás kialakulásában. Ásványi anyagok, például a magnézium és a kálium pótlására is kiváló.

 

Burgonya

A krumpli a káliumtartalma miatt hasznos, a kálium is segíthet a fejfájás csillapításában. A banán közismert kálium-bomba, de egy közepes méretű héjában sült burgonya a banán kálium-tartalmát is felülmúlja. Ez egyébként meglepő számomra, eddig nem gondoltam, hogy a krumpliban van értékelhető hasznos anyag – még szerencse, hogy imádom minden formájában 🙂

 

Mandula

A mandula a magnéziumtartalmával segíthet a migrén megelőzésében, de a kialakult fejfájásnál már hatástalannal tűnik.

 

Koffein

A koffein ellentmondásos, mert kis mennyiségben használ, nagy mennyiségben viszont inkább árt. Sok fejfájás elleni gyógyszer is tartalmazza kis mennyiségben, mert segíti, hogy a szervezet gyorsabban felszívja a hatóanyagot.

 

Ebből nekem a halak, burgonya és a nyáron a dinnye megvan, a mandulára az ételallergia teszt szerint allergiás vagyok. A spenót nem annyira barátom, kávézni meg nem szoktam… Amit nem viszünk be természetes módon, arra érdemes rásegíteni kiegészítő vitaminokkal. 

 

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, elérhető a http://www.bijobolt.hu/webaruhaz linkre kattintva.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂